nieuws

Noord/Zuidlijn en Hotel Jakarta winnaars Amsterdam Architectuur Prijs 2019

Architectuur

Noord/Zuidlijn en Hotel Jakarta winnaars Amsterdam Architectuur Prijs 2019
Metrostation Amsterdam CS Beeld Jannes Linders

De Noord/Zuidlijn en Hotel Jakarta zijn bekroond met de Gouden A.A.P. 2019. Benthem Crouwel Architects en Metro en Tram – Gemeente Amsterdam, respectievelijk de architect en opdrachtgever van de Noord/Zuidlijn zijn onderscheiden met de prijs van de vakjury. De publieksjury koos Hotel Jakarta, ontworpen door SeARCH in opdracht van Westcord Hotels, als beste Amsterdamse gebouw van afgelopen jaar.

De twee projecten werden gekozen uit tien kanshebbers voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2019. Architectuurcentrum Amsterdam organiseert deze prijs sinds 2008 en is nadrukkelijk een onderscheiding voor de architect én opdrachtgever van een in het voorgaande jaar gerealiseerd project dat volgende de jury boven alle andere uitsteekt.

Station De Pijp: Jannes Linders

Vakjury

De vakjury van de twaalfde editie bestond uit Donna van Milligen Bielke, zelfstandig architect, Nicole Maarsen, Chief Investment Officer/ Directie Vastgoed bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance en Aart Oxenaar, architectuurhistoricus. Kiek Bigot, voormalig docent Frans, Tom Fresen, voormalig directeur gezondheidscentra Diemen en Anja Sijben, kunstenaar en schipper, vormen dit jaar de publieksjury.

Uit het juryrapport

“De vakjury is unaniem over de winnaar, de Noord/Zuidlijn, van dit jaar. Dit project geeft blijk van ongekend vakmanschap. Met genuanceerde en doordachte ruimtelijke inpassingen hebben de architect en opdrachtgever de stad een nieuw ruggengraat gegeven. Vrijwel direct na opening werd de metro gebruikt alsof hij er altijd zo is geweest. De detaillering is terughoudend en tegelijk van een tijdloze allure; de toepassing van beeldende kunst is voorbeeldig qua inpassing en effect. Het totaal is een hoogwaardige OV-machine met een blijvende impact op de stad.”

Jakarta hotel, Amsterdam - SeARCH

Jakarta hotel, Amsterdam – SeARCH

Publieksoordeel Hotel Jakarta:

“Hotel Jakarta is een voorbeeldproject waar de publieksjury meer van wil zien in de stad. Meer, in de zin van meer groen in ontwerpen en meer eenvoudige vernuftige geïntegreerde innovaties op het gebied van duurzaamheid. Zowel in materialen als in geïntegreerde technieken die esthetisch mooi, onzichtbaar of onderhoudsvriendelijk zijn. Maar ook meer in de zin van samenwerkingen met verschillende instanties in de stad, zoals het Tropenmuseum en Hortus Botanicus, die al worden meegenomen in het concept van het gebouw.”

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel