nieuws

Mecanoo ontwerpt groen hoofdkwartier voor Hengli Group in Shenzhen

Architectuur

Mecanoo ontwerpt groen hoofdkwartier voor Hengli Group in Shenzhen

Shenzhen, China, is een van de steden met de meeste wolkenkrabbers. In deze dichte stedelijke context wil de stad de kwaliteit van het openbare leven en innovatief groen bevorderen. Mecanoo is ingeschakeld om met het ontwerp voor het hoofdkwartier van de Hengli Group aan deze ambitie te voldoen en daarnaast een nieuw oriëntatiepunt aan Shenzhen Bay toe te voegen.

Het ontwerp van Mecanoo is een compositie van twee delen, een 238 meter hoge toren en een laag volume, met een commerciële plint. De bovenste twee niveaus van het lagere gebouw zijn gefuseerd met de 238 m hoge toren. De volumes verbreden en versmallen waarmee ruimte ontstaat voor openbare ruimtes en vegetatie op verschillende niveaus.

Hengli National hQ

De plint is ‘uitgehakt’ om een ​​gevoel van schaal en toegankelijkheid van de publieke ruimte te creëren. Het stedelijk plein op de begane grond dat hierdoor ontstaat leidt naar de hoofdingangen en verbindt de voetgangersroutes door het gebied. Een verdiept gelegen plaza biedt toegang tot een metrostration en een ondergrondse parkeergarage. Het plein en het plaza verbinden de winkels en cateringfaciliteiten van verschillende niveaus met elkaar, waardoor de toegang voor klanten wordt vergemakkelijkt.

Hengli National hQ

Boven het plein op de begane grond strekken de twee gebouwen zich naar elkaar uit en verbinden zich op de vijfde en zesde verdieping. Deze verbinding zorgt voor beschuting tegen het subtropische klimaat. Op de top van het 5e niveau is een royale buitenruimte met getrapte groene terrassen, restaurants, winkels en recreatiemogelijkheden ingetekend.

Boven deze verdieping gaat de toren geleidelijk terug met een reeks groene daken en terrassen, die de gebruikers met de natuur verbindt en een panoramisch uitzicht biedt op de baai van Shenzhen biedt. De vegetatie langs de gevel zuivert de lucht en verbetert daarmee het binnenmilieu.

Hengli National hQ

In de toren met een totaal vloeroppervlak van 106.190 m2 komen de kantoren van weefonderneming Hengli. Op de derde en vierde verdieping komt een shopping mall en zalen voor concerten en evenementen. Op de vijfde verdieping komt een museum. In het lage gebouw komen winkels, restaurants, cafes en een groot (evenementen)atrium.

Geïnspireerd door de textieltraditie van de Hengli Group, wikkelt een bronzen metalen rooster de transparante volumes in, zoals draden op een weefgetouw. Dichter aan de onderkant en compacter op het commerciële gebouw, het metalen raster zorgt dat de gebouwen stevig ‘gegrond’ zijn en toont de verdiepingshoogte op de gevel.

Hengli National hQ

Projectgegevens

Programma: ontwerp van de 1e prijswedstrijd voor de ontwikkeling van een site van 11 900 m2 met een 238 m hoge toren van 106.000 m2 inclusief kantoren, commerciële ruimten en culturele voorzieningen.
Ontwerp: 2018
Klant: Hengli Group Co., Ltd.
Adres: Shenzhen Bay Super hoofdkantoor gebied
Coördinaten: 22.525386, 113.973149

Lees ook:

 

Foto's

Reageer op dit artikel