nieuws

KAW bouwt 88 sociale huurwoningen in Tilburg

Architectuur

KAW bouwt 88 sociale huurwoningen in Tilburg
Reitse Hoevenstraat in Tilburg door KAW

Aan de Reitse Hoevenstraat in Tilburg bouwt KAW 88 betaalbare, sociale huurwoningen. Het bouwen in stedelijk gebied levert echter wel uitdagingen op. Hoe zorg je immers voor een toegevoegde waarde van het gebouw in de omgeving? Door een snelle, integrale start komen er straks 88 betaalbare, sociale huurwoningen én ontstaat een groene woonomgeving in een stedelijke gebied.

Hoe bouw je in steden nog betaalbare en sociale woningen met veel woonkwaliteit? Steden benoemen de urgentie en maken afspraken, maar er komt in de praktijk nog te weinig van terecht. Een taskforce jaagt in Tilburg succesvol de ontwikkeling van betaalbare woningbouw aan. Hiervoor worden alle mogelijke locaties in de stad onderzocht.

De beschikbare locaties komen altijd met uitdagingen. Reitse Hoevenstraat speelt zich af in stedelijk gebied met genoeg belemmeringen en belangen. Hoe lukt het om onder deze omstandigheden snel en kwalitatief te ontwikkelen? Hoe zorg je voor toegevoegde waarde van het gebouw in de omgeving? En krijg het maar voor elkaar, om bij de ontwikkeling ook meteen grotere doelen te integreren zoals energieneutraal bouwen, waterberging en het tegengaan van geluid en hittestress.

Reitse Hoevenstraat in Tilburg door KAW

Reitse Hoevenstraat in Tilburg door KAW

Architectuur en stedenbouw in één

De locatie aan de Reitse Hoevestraat is de eerste in een reeks die binnenkort worden gerealiseerd. Om tot ontwikkeling van deze locaties te komen, is een snelle en integrale sprint nodig.

Deze uitdagende locaties pak je niet aan met een globale gebouwenvelop. De kunst is het om vanaf het begin exact te bepalen wat hier op welke manier gerealiseerd kan worden, hoe zich dit voegt in de omgeving, hoe belangen meegenomen kunnen worden en hoe het ook betaalbaar omgezet kan worden. KAW ontwikkelde voor Tilburg een ruimtelijk model dat vroeg in het proces zekerheid biedt.

Reitse Hoevenstraat in Tilburg door KAW

Reitse Hoevenstraat in Tilburg door KAW

Betaalbaar en mooi ontwerp

Na de definitie van het project is dat verder doorvertaald in de architectuur. Daarin is voorgesorteerd op de kans op prefabricage. Steeds meer bouwbedrijven zijn in staat om kleine bouwplaatsen op te zetten in stedelijke, krappe omgevingen. Vloeren, wanden en gevels komen dan “kant-en-klaar” uit de fabriek. Op deze vernieuwde manier van bouwen moet je ontwerpen. Het gebouw is compact, dat geldt ook voor elk blok. Daardoor is de warmtevraag laag.

De energiezuinige, sociale huurwoningen zijn georganiseerd rond een groen binnenhof dat bescherming biedt in de drukke, stedelijke omgeving. De overgang van wonen naar openbaar is gekenmerkt door de verhoogde entrees. Elk individueel trapje scheidt het trottoir van de woning. Een raster op de gevel met variërende vullingen zorgt voor eenvoudige, mooie verschillen tussen de gebouwdelen.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel