nieuws

The Garden of Earthly door Libeskind bij Paleis Het Loo

Architectuur

The Garden of Earthly door Libeskind bij Paleis Het Loo

Van 2 april 2019 tot midden 2021 is bij Paleis Het Loo ‘The Garden of Earthly’ te zien. De Pools/Amerikaanse architect Daniel Libeskind leverde vier monumentale hedendaagse kunstwerken beschikbaar voor de tuin. Het is de eerste keer dat hedendaagse kunst is te zien in de paleistuin.

The Garden of Earthly Worries’ is een presentatie van vier abstracte sculpturen die invloed van de mens in de natuur tonen. Elk van de ongeveer drie meter hoge fragmenten van een globe, vertegenwoordigen verschillende chemische verbindingen die bijdragen aan ons veranderend klimaat. Libeskind’s kunstwerk is ontworpen als een sculpturaal en conceptuele tegenhanger in de paleistuin uit de 17e eeuw die in die tijd de perfectie van de mens en natuur vertegenwoordigden.

Libeskind_Paleis-Het-loo-_-Garden-of-Earthly-Worries

Studio Libeskind in New York is bekend om zijn ontwerpen van musea en andere culturele en openbare gebouwen over de hele wereld, inclusief het Joods Museum in Berlijn en het masterplan voor de wederopbouw van het World Trade Center in New York. Daniel Libeskind is ook ontwerper van het Nederlandse Holocaustmonument voor namen in Amsterdam, dat in ontwerp is.

Het hoofdgebouw van Paleis Het Loo is gesloten voor renovatie en reconstructie tot het midden van 2021. Het Stallenplein en de tuin zijn open van april tot september. De presentatie ‘The Garden of Earthly Worries’ is onderdeel van ‘Paleis Het Loo, Open maar niet zoals gebruikelijk’ en zal een aantal jaren in de tuin te zien zijn. De sculpturen worden geproduceerd door Volumina in Turijn (I).

Meer informatie: paleishetloo.com/libeskind

 

Holocaust Namenmonument Amsterdam, beeld Studio Libeskind

Namenmonument
Deze week maakte het kabinet bekend meer geld uit te trekken voor de aanleg van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. De bouw valt duurder uit dan gedacht, maar kan met de hogere bijdrage van verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis toch beginnen.

Het gedenkteken, een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité. Het draagt straks de namen van alle 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma die in de Duitse vernietigingskampen zijn vermoord. Het namenmonument is bedoeld voor nabestaanden die, omdat hun geliefden geen graf kregen, geen plaats hadden om te komen rouwen. Ook moet het gedenkteken helpen beletten dat het gruwelijke verhaal van de Holocaust uit de herinnering verdwijnt. De bouw van het monument heeft jaren vertraging opgelopen door verzet van omwonenden. Het kreeg een andere plaats en een ander ontwerp.

Lees meer

 

Reageer op dit artikel