nieuws

MVRDV wint prijsvraag Kiel met KoolKiel

Architectuur

MVRDV wint prijsvraag Kiel met KoolKiel

MVRDV is de winnaar van de internationale competitie voor een multifunctioneel gebouwencomplex in de Duitse havenstad Kiel. In het MVRDV-concept wordt een bestaande fabriekshal geïntegreerd in een plan voor verschillende volumes, die – al naar gelang de vraag in de markt – flexibel zijn in te delen als woningen, studentenappartementen, winkels, evenementenruimte en kantoorruimtes.

Toelichting MVRDV – Opdrachtgever Kap Horn GmbH wilde een bijzonder ontwerp dat recht doet aan de geschiedenis van het stadskwartier. Het moest vooral geen star of saai complex worden, maar een gebouw dat uitdrukking geeft aan het multiculturele en creatieve karakter van de wijk. Flexibiliteit, participatie, ideeënrijkdom en saamhorigheid waren hierbij belangrijke uitgangspunten.

MVRDV ontwierp een systeem waarbij verschillende configuraties mogelijk zijn zodat de gebouwen en de ruimtes aan de wensen van de gebruikers kunnen worden aangepast. De basis van het plan is de bestaande fabriekshal, het W8 Medienzentrum, waar tussen 1991 en 2002 Werner-Comics werden gedrukt. In de jaren erna werd de hal een vestigingsplek voor creatieve bedrijven. Aan deze historie heeft de buurt zijn unieke karakter te danken, en dit heeft het ontwerp mede geïnspireerd.

Op de bestaande hal (rechts voor) komen woningen, erachter een tweede gebouw in zigzag-vorm, waarvan de kantoortoren is verbonden met het derde gebouw, een hotel. Beeld: MVRDV

Basisstructuur behouden

In het voorstel is de basisstructuur van het W8 Medienzentrum behouden. De bestaande hal blijft bestemd voor commerciële ruimtes en zal worden uitgebreid met een laag kantoren en daarboven drie woonverdiepingen. Achter deze hal is een tweede gebouw gepland met een plint in zigzag-vorm, bedoeld voor kantoren en winkels. Daarop komen verschillende blokken met appartementen en een 12 verdiepingen tellende kantoortoren. Die wordt verbonden via een lobby met een derde gebouw, een hoteltoren met 250 kamers. De lobby is publiek toegankelijk en kan worden gebruikt voor tentoonstellingen en evenementen georganiseerd door de lokale gemeenschap.

Door de kantoren en het hotel te splitsen in twee aparte volumes, ontstaat een variabel gebouw met een elegant silhouet. De splitsing levert een aantal voordelen op: het zorgt voor saamhorigheid, een betere belichting en biedt ruimte voor een daktuin. In de ruimte tussen beide gebouwen is naast groen ook een open podium gepland.

KoolKiel MVRDV

De creatieve gemeenschap in de wijk zal inspraak krijgen in het ontwerp, dat van Kiel-Gaarden een belangrijk cultuurkwartier zal maken. Beeld: MVRDV

Bijzondere gevel

Levendige buitenruimtes en de bijzondere gevel zijn de eye-catchers van dit project. De hoteltoren valt op door zijn uitkragingen en gevelpanelen voor de ramen, die de maritieme en artistieke geschiedenis van de stad weerspiegelen doordat er afbeeldingen in zijn verwerkt. Deze hebben allemaal iets met Kiel te maken; van schip tot anker, van kompas tot stripfiguur. De afbeeldingen kunnen het hele gebouw beslaan of slechts een deel. Door het raster en de belichting ontstaat het effect van een vuurtoren, die tot in de verte zichtbaar is.

Kiel, met 250.000 inwoners de grootste stad van deelstaat Sleeswijk-Holstein, maakt momenteel een snelle ontwikkeling door. De stad groeit en er is veel behoefte aan flexibele kantoren en woonruimte. Kiel-Gaarden moet straks het coolste cultuurkwartier van de stad worden, met KoolKiel wordt een belangrijke stap in die richting gezet.

Het aantal afbeeldingen dat in de gevels wordt verwerkt, kan worden aangepast. Beeld: MVRDV

Projectgegevens

Architect: MVRDV
Architect: Jacob van Rijs
Ontwerpteam: Philipp Kramer, Bartlomiej Markowski, Ruggero Buffo, Bartosz Karasinki, Christine Sohar, Daniel Mayer, Eleonora Lattanzi
Visualisatie: Antonio Luca Coco, Luca Piattelli, Masoud Khodadadi
Impressies: © MVRDV
Copyright: MVRDV, Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

Partners
Structuur: Werner Sobek
Brandinstallaties: Wenzel + Wenzel
Kostencalculatie: Wenzel + Wenzel

Meer over MVRDV

MVRDV wint competitie voor hoogbouw in Shenzhen (China)

 

Reageer op dit artikel