nieuws

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019 van start

Architectuur

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019 van start
Het Gelders Huis door Team V Architectuur is volgens de vakjury het Beste Gebouw van Nederland 2018. Foto: Jannes Linders

De 14e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar gaat vanaf vandaag (22 januari) van start. Architecten en hun opdrachtgevers kunnen hiervoor hun beste gebouw, opgeleverd in 2018, inzenden.

De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige vakjury met Jort Kelder als juryvoorzitter. Zij beoordelen de gebouwen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving. De uitreiking vindt plaats op 17 mei 2019.

De jury, die naast Jort Kelder bestaat uit Renske van der Stoep, Ferdi Licher, Bianca Seekles, Jeroen van Schooten en Chantal Schoenmakers, zal (voortaan) ook kijken naar toegankelijkheid: gebouwen waar zowel mensen zonder als met een beperking niet alleen barrièrevrij kunnen binnenkomen, maar waar de gebruiker, bewoner en bezoeker al die activiteiten kan doen waarvoor het gebouw is ontworpen.

Space-S door Inbo is in 2018 onderscheiden met de Publieksprijs. Beeld Jan de Vries

Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. Vorig jaar was Het Gelders Huis (Team V Architecten) het Beste Gebouw van Nederland volgens de vakjury. De Publieksprijs ging naar het Eindhovense wooncomplex Space-S, ontworpen door Inbo.

Meer informatie

Lees ook:

Dit is de jury van de BNA Beste Gebouw van het Jaar 2019

ARC17 Architectuur: SPACE-S, Eindhoven – Inbo

 

 

Reageer op dit artikel