nieuws

Expositie Forensic Justice

Architectuur

Expositie Forensic Justice
The Bombing of Rafah Gaza Palestine. Beeld Forensic Architecture

De eerste expositie van het Londense onderzoeksbureau Forensic Architecture is te zien in BAK, centrum voor actuele kunst, in Utrecht.  Forensic Architecture is een onafhankelijk en interdisciplinair onderzoeksbureau dat nieuwe esthetische en politieke onderzoeksmethodes gebruikt om schendingen van de rechten van zowel mens als natuur te onderzoeken.

Het Londense Forensic Architecture is opgericht door de architect Eyal Weizman. Het onderzoeksbureau bestaat uit onder andere kunstenaars, wetenschappers, juristen, filmmakers en architecten. Esthetische en politieke onderzoeksmethodes worden gebruikt om schendingen van de rechten van zowel mens als natuur te onderzoeken.

Hospital. Beeld Forensic Architecture

Hospital. Beeld Forensic Architecture

Uniek aan hun werk is dat het resultaat van hun werk door Amnesty International en de VN wordt gebruikt als bewijsmateriaal in rechtszaken, maar tegelijkertijd ook te zien is in internationale kunstinstellingen en musea.

De werken in tonen ieder een onderzoek naar een andere zaak, maar hebben met elkaar gemeen dat het altijd gaat om het herwinnen van sociale of ecologische rechtvaardigheid. Naast bestaande werken wordt er een nieuw werk getoond dat in 2018 is gecoproduceerd met BAK. Dit werk gaat over een nieuw onderzoek naar de rol van de politie bij de moord van de jonge Griekse rapper Pavlov Fyssas.

Beeld Forensic architecture

Onconventioneel forensisch onderzoek en beeldende kunst

Forensic Architecture maakt in haar onderzoek gebruik van onconventionele methodes. Ze brengen data in kaart, vergelijken video’s die verschijnen op YouTube, analyseren opgenomen geluiden en bouwen (schaal)modellen van kamers en gebouwen. Bewijslast die zij op deze manier verzamelden is de afgelopen jaren onder andere gebruikt in zaken rondom een van de NSU-moorden, migratie in het Middellandse Zeegebied en de ecocide in Indonesië.

Ecocide in Indonesia. Beeld Forensic Architecture

Ecocide in Indonesia. Beeld Forensic Architecture

Naar eigen zeggen is deze vorm van onderzoek alleen op deze manier mogelijk omdat Forensic Architecture werkt vanuit een culturele omgeving waar conventionele methodes niet bestaan.

Hospital. Beeld Forensic Architecture

Hospital. Beeld Forensic Architecture

Expositie en publiek programma

De expositie is van 18 oktober 2018 tot en met 27 januari 2019 te zien in BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht.

Gedurende de tentoonstelling is er iedere twee weken een publiek programma, getiteld  Propositions #7: Evidentiary Methods waarin de noties van ‘bewijs’ en ‘methode’ in de praktijk van Forensic Architecture worden onderzocht en uitgebreid in een serie van lezingen, filmvertoningen en gesprekken. Nick Axel (architectuurtheoreticus en onderzoeker, Amsterdam) is co-curator van dit programma.

De bijdrage van Forensic Architecture aan Documenta 2017 werd door Artnet uitgeroepen als het belangrijkste werk van Documenta 2017. In 2018 ontvingen ze de Princess Margriet Award for Culture van de European Culture Foundation.

Reageer op dit artikel