nieuws

De Zwarte hond wint tender Kavel O in Amsterdam Sloterdijk

Architectuur

De Zwarte hond wint tender Kavel O in Amsterdam Sloterdijk
De Zwarte Hond wint tender Kavel O Amsterdam Sloterdijk met BPD en Era Contour

Met een ontwerp dat uitnodigt tot ontmoeting heeft De Zwarte Hond de tender voor Kavel O in Amsterdam Sloterdijk binnengehaald.  Het plan omvat circa 150 woningen en ruim 1.000 vierkante meter aan voorzieningen, verdeeld over drie volumes. Voor de inzending werkt De Zwarte Hond samen met BPD en Era Contour. 

Uitgangspunt voor het ontwerp is het concept People attract People, oftewel een gebouw dat uitnodigt om te ontmoeten. De vorm van het gebouw, de gemeenschappelijke tuinen en de buitenruimtes zorgen ervoor dat je elkaar tegenkomt en er wilt verblijven. De aansluiting op het maaiveld en de invulling van de plint is zodanig vormgegeven dat er interactie ontstaat.

Horeca, ondernemerschap en cultuur zorgen bovendien voor de nodige levendigheid in het gebied. Onder de gebouwen komt een kelder met bergingen en ruimte voor 30 deelauto’s. Daarmee past het ontwerp in de stedelijke context van de eerder voor Amsterdam Sloterdijk ontwikkelde plannen.

Toekomstbestendige stadswijk

Passend binnen de ambitie van de gemeente Amsterdam om van het grotere gebied rondom Sloterdijk, genaamd Haven-Stad, een duurzame, toekomstbestendige stadswijk te maken, wordt in dit plan gebruik gemaakt van hergebruikte en gerecyclede materialen.

Bovendien wordt er ontworpen met aandacht voor biodiversiteit en ecologie. Groen en water zijn een integraal onderdeel van het plan. Door een slim bewateringssysteem is onderhoud van het groen uitermate gebruiksvriendelijk, duurzaam en beheersbaar. Een zeer energiezuinig gebouw, waarbij energieopslag en mobiliteit integraal en vernieuwend bij elkaar komen en onderdeel uitmaken van een groter energie- en mobiliteitsnetwerk.

Bewoners als mede-opdrachtgevers

De inzending van BPD, Era Contour en De Zwarte Hond heeft maximaal gescoord op zowel architectuur als op het plan van aanpak voor het mede-opdrachtgeverschap. De toekomstige bewoners gaan namelijk als mede-opdrachtgevers, meebepalen hoe zij gaan wonen in hun nieuwe gebouw.

Lees verder

Reageer op dit artikel