nieuws

NDSM-werf wordt thuis­haven AVL’s Ferro­topia

Architectuur

Vanaf komend voorjaar is het bouwwerk ‘Ferrotopia’, een kunstinstallatie van Atelier Van Lieshout, gedurende acht maanden op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord te zien.

NDSM-werf wordt thuis­haven AVL’s Ferro­topia

Ferrotopia is een kunstinstallatie in de openbare ruimte, ‘gesamtskunstwerk’ en pop-up museum ineen. Met de installatie wordt de schoonheid van staal gevierd en gekeken naar het verleden, heden en de toekomst van de NDSM-werf. De kunstinstallatie bestaat uit een verzameling karaktervolle gebouwen gegroepeerd rondom een centraal plein. Onderdelen hiervan waren gedurende de afgelopen drie jaar al te zien op de Ruhrtriennale in Bochum (Duitsland) en bij het Centre Pompidou in Parijs (Frankrijk). Dit zijn de iconische Domestikator en de sfeervolle presentatieruimte de Refter. Op de NDSM-werf wordt daarbij ook een nieuw werk gepresenteerd; het Valhamerhuis, een plek voor destructie en recycling. Het ensemble wordt afgemaakt met de unieke Happy Gietloods, een volledig ingerichte en bedrijfsklare metaalwerkplaats, smederij en gieterij.

Domestikator reflects on the way humans cultivate and domesticate the world by applying their ingenuity and creativity, yet how at the same time they challenge ethical and real borders by new technologies.

Cross-over programmering
Tegen het decor van Ferrotopia ontvouwt zich een programma met beeldende kunst, vormgeving, theater, film, muziek en lezingen waarin nostalgie voor het industriële erfgoed wordt gekoppeld aan de herontdekking van ambacht en circulaire economie. Dit programma komt tot stand in samenwerking met o.a. Over ’t IJ festival, Partizan Publik, MU Eindhoven, EYE Filmmuseum en Atelier Van Lieshout zelf en zal aansluiten bij diverse activiteiten en evenementen op de werf.

New Tribal Labyrinth
Atelier Van Lieshout (AVL) is de in 1995 opgerichte studio en werkplaats rond de beeldhouwer Joep van Lieshout, gevestigd in Rotterdam. Het project Ferrotopia vormt het sluitstuk van een zeven jaar durend project ‘New Tribal Labyrinth’. De serie kunstwerken, die voortkomen uit dit project, kunnen gezien worden als een herinterpretatie van de fabrieken en de machines van de Industriële Revolutie en een herwaardering van onze relatie met grondstoffen en materialen. Het is tevens een herontdekking van rudimentaire maaktechnieken als gieterijen, raffinaderijen, weverijen en steenovens. Binnen de context van de NDSM-werf doet Ferrotopia tevens de roemrijke geschiedenis van de Nederlandse Dok- en Scheepsbouw Maatschappij herleven.

Stichting NDSM-werf
De Stichting NDSM-werf regisseert, initieert, cureert, verbindt en stimuleert culturele activiteiten op de NDSM-werf en anticipeert daarmee op de voorgenomen stedelijk ontwikkeling in het gebied. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam, Mondriaan Fonds, Stadsdeel Amsterdam-Noord en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Voor meer informatie over Ferrotopia ga naar www.ateliervanlieshout.com

Resultaten voor ‘lieshout’

Reageer op dit artikel