nieuws

Toekomstscenario’s voor Sint-Petersburg: MVRDV en The Why Factory

Architectuur

Toekomstscenario’s voor Sint-Petersburg: MVRDV en The Why Factory
Beeld: Grigori Sokolinski

Het centrum van Sint-Petersburg mag Unesco erfgoed zijn, de stad heeft meer te bieden dan alleen historische gebouwen. MVRDV en denktank The Why Factory werkten afgelopen maand samen met 25 studenten afkomstig van verschillende Russische universiteiten aan toekomstvisies voor de stad.

Toelichting: MVRDV

Studenten van verschillende universiteiten ontwierpen na een vierdaagse workshop stedebouwkundige schetsen met diverse toekomstscenario’s  voor het jaar 2103. Een masterclass van Winy Maas vormde de afsluiting van het traject waarin MVRDV de studenten stimuleerde ‘out of the box’ te denken. Het doel was om van Sint-Petersburg opnieuw een plek te maken waar over de nieuwste en meest radicale stedenbouwkundige en architectonische ideeën kan worden gedroomd.

MVRDV_Sint Petersburg

De systematische ordening in een ‘matrix’ van gedachten leidde tot een enorm scala aan mogelijkheden. Beeld: The Why Factory

De studenten presenteerden een variatie aan woontypologieën, van torens en tribunes tot woonclusters. Voor vijf verschillende stadsdelen werden verschillende maquettes gemaakt. In elk daarvan is een ander grootstedelijk probleem aangepakt, wat bijvoorbeeld leidde tot voorstellen voor een beter gebruik van de vele rivieren en kanalen die Sint-Petersburg telt.

De maquettes worden samen met de toekomstvisies van andere architecten getoond in de expositie SPb 2103, die nog tot en met 15 juli te zien is in een van de grootste tentoonstellingsruimtes van Sint-Petersburg, de Manege. Op SPb 2103 is ook de toekomstvisie The Future City te zien die MVRDV eerder in Eindhoven presenteerde, tijdens de Dutch Design Week 2017.

Meer informatie over de tentoonstelling

Resultaten Winy Maas

Reageer op dit artikel