nieuws

Masterplan Leidsche Rijn Centrum op shortlist ‘WAN’s Urban Challenge 2018′

Architectuur

World Architecture News heeft de prijsvraag ‘Reclaiming the Streets’ uitgeschreven. Uit een grote selectie van internationale projecten zijn er twaalf geselecteerd voor de shortlist. Het in opdracht van de Gemeente Utrecht gemaakte plan Leidsche Rijn Centrum is het enige geselecteerde project in Nederland.

De komende decennia zal de auto waarschijnlijk steeds meer naar de achtergrond verdwijnen en plaats maken voor autonome voertuigen en hoogwaardig openbaar vervoer. Hierdoor zullen steden hun straten opnieuw vorm moeten geven en kunnen herdefiniëren. De uitdaging, het thema van de WAN Urban Challenge, richt zich op studies en projecten van stedenbouwkundigen en architecten, die vanuit hun professie een belangrijke rol kunnen spelen binnen de leefbaarheid van steden en het vormgeven van de publieke ruimte.

Binnenkort worden de vijf winnaars gekozen die deel gaan uitmaken van de ‘Urban Task Force’ tijdens een dag met workshops en presentaties. De bevindingen van deze ‘Urban Task Force’ zullen tenslotte worden gepresenteerd tijdens het ‘WAN’s Reclaiming the Streets’ symposium op 20 september in Londen.

Leidsche-Rijn-Centrum - masterplan Jo Coenen Shortlist WAN Urban Challenge

Schetsen Jo Coenen

Masterplan

Stedenbouwkundige en supervisor Jo Coenen Architects & Urbanists en Lodewijk Baljon landschapsarchitecten dienden hun plan voor Leidsche Rijn Centrum in Utrecht in. Dit nieuw ontwikkelde stadscentrum voor Leidsche Rijn vormt de schakel tussen de nieuwe woonwijken ten westen van de A2 (de snelweg wordt door het nieuwe plan overkluisd) en de stad Utrecht ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal. Na 10 jaar plannen maken en bouwen, wordt op 16 mei het kernwinkelgebied van ASR/Vesteda als eerste deelfase van het stadscentrum in gebruik genomen.

Lees ook:

Kijkje op de bouw Leidsche Rijn Centrum

en

Leidsche Rijn Centrum resultaat nauwe samenwerking

 

 

Reageer op dit artikel