nieuws

Plantvakken van Piet Oudolf op Leidse Lammermarkt

Architectuur

Plantvakken van Piet Oudolf op Leidse Lammermarkt
Collage-plein_Leidse Lammermarkt. Beeld Marseille Buiten

Een groen en kleurrijk plein, dat is één van de kenmerken van de nieuw aangelegde Lammermarkt in Leiden. De plaats waar eens het Leids ontzet plaatsvond en wat wordt omschreven als de ‘huiskamer’ van de stad is dit jaar gerenoveerd. Met een ondergrondse parkeergarage, een ontwerp van JHK Architecten, een inrichting die ruimte biedt aan grote evenementen én een prominente plaats voor de 18de-eeuwse molen (Molenmuseum De Valk) is het plein weer toekomstbestendig gemaakt. Tuinarchitect Piet Oudolf voorzag deze week het plein van vele vaste planten in diverse kleuren.

Met toonaangevende projecten als de Gardens of Remembrance en de High Line in New York heeft de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf zijn sporen in het vak verdiend. In Nederland zijn onder meer het Gustav Mahlerplein in Amsterdam en de Vlinderhof in Utrecht van zijn hand. De naar het ontwerp van Marseille Buiten vernieuwde Lammermarkt in Leiden is nu aan deze lijst toegevoegd. Het plein is de noordentree van het centrum, één van de eerste bezienswaardigheden vanuit het Centraal Station en wordt door de groene inrichting een volwaardig onderdeel van het Singelpark.

Highline New York. Beeld Alwin de Wilde

Highline New York. Beeld Alwin de Wilde

Explosie van kleur

In opdracht van Van Gelder heeft BTL al het groenwerk voor haar rekening genomen, van het gras en de bloemrijke planten voor de bermen, tot het planten van circa 45 bomen en het verplanten van vier bestaande bomen, waaronder een grote beuk. De nieuw aangeplante bomen hebben een stamomtrek van 30-35 cm, waardoor meteen een vol groen beeld ontstaat. Kroon op het werk is het inplanten van de diverse borders met en volgens het beplantingsplan van Oudolf. Deze borders sieren de gazons, wandel- en fietspaden, zodat gebruikers hier optimaal van kunnen genieten.

© Marseille Buiten - Piet Oudolf in gesprek met Casper Hubers (BTL)

© Marseille Buiten – Piet Oudolf in gesprek met Casper Hubers van BTL Realisatie, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de groenaanleg

Lees meer


Resultaten voor ‘Oudolf’

Reageer op dit artikel