nieuws

Jury BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018 bekend

Architectuur

De BNA Beste Gebouw van het Jaar editie 2018 gaat 25 januari van start met Louise Vet als voorzitter, fervent voorstander van een duurzaam bouwen. Zij volgt Hans Wijers op, die in 2017 de juryvoorzitter was. Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers

Jury BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018 bekend

Het 2018-juryteam bestaat, naast Louise Vet, uit de architecten Koen van Velsen, Titia Luiten en Gijs Baks, en uit MinEZK-directeur Energie & Omgeving Meindert Smallenbroek en Onno Dwars, directeur van Ballast Nedam Development.

Louise Vet is directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en hoogleraar evolutionaire ecologie aan de Wageningen Universiteit. Als juryvoorzitter van BNA Beste Gebouw-2018 kijkt Vet uit naar de jurybeoordelingstour door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment. “Een beetje duurzaamheid bestaat niet, dat dringt nu ook door tot bouwend Nederland. Architecten spelen een belangrijke rol in de transitie van die bewustwording naar circulair bouwen. Deze Beste Gebouw-verkiezing leent zich prima om dat proces aan te jagen – het kan mij niet snel genoeg gaan.”

Haar integrale duurzaamheidsprincipes brengt Vet in praktijk bij het NIOO laboratorium-kantorencomplex, waarvoor zij in 2012 de Gouden Piramide kreeg. In december ontving zij het ‘Honorary Membership’ van de British Ecological Society, als erkenning voor haar bijdrage aan het uitdragen van ecologische kennis en oplossingen.

Jury BNA Beste Gebouw 2018

Het 2018-juryteam bestaat, naast Louise Vet, uit de architecten Koen van Velsen, Titia Luiten en Gijs Baks, en uit MinEZK-directeur Energie & Omgeving Meindert Smallenbroek en Onno Dwars, directeur van Ballast Nedam Development.

Uitslag 2017

Vorig jaar was de OV Terminal Breda (Koen van Velsen architecten) het beste gebouw van Nederland volgens de vakjury. De Publieksprijs ging naar het Stadhuiskwartier Deventer, ontworpen door Neutelings Riedijk.

Openbaar Vervoer Terminal Breda – Koen van Velsen architecten – fotografie René de Wit

25 januari: start inzenden

De prijs wordt uitgereikt op 18 mei 2018 in Amsterdam. De wedstrijd start op 25 januari aanstaande op www.gebouwvanhetjaar.nl

Resultaten voor ‘Beste Gebouw van het Jaar’

 

Reageer op dit artikel