nieuws

Torens Sluisbuurt Amsterdam 18 meter lager dan gepland

Architectuur

Niet 143 meter, zoals het oorspronkelijke plan was, maar ‘slechts’ 125 meter. Dat is de maximale hoogte die de nieuwe torens in de Sluisbuurt in Amsterdam mogen worden.

Torens Sluisbuurt Amsterdam 18 meter lager dan gepland

Dat heeft het college van de hoofdstad besloten. Daarmee komt Amsterdam tegenstanders van de plannen voor Zeeburgereiland tegemoet. Al sinds de eerste bouwtekeningen op tafel liggen zorgen de plannen voor de bouw van 5.500 woningen in de Sluisbuurt voor discussies. Sommige bezwaarmakers stellen dat de hoogbouw zorgt voor ‘een versnipperde lappendeken van hoge gebouwen aan het IJ’. Anderen zijn bang dat hoge torens snel leeg komen te staan, ten koste gaan van het uitzicht in de binnenstad, of de sfeer in de buurt. Maar er zijn ook zorgen over segregatie: dat er verdeeldheid in de buurt ontstaat omdat de ‘rijken’ terecht komen in de torens met uitzicht, de minder rijken in de lagere gebouwen die in de schaduw en de wind staan.

Bekijk hier het concept stedebouwkundig plan

18 meter lager dan gepland

Na inspraak van diverse partijen heeft het college besloten ‘overwegend middelhoge gebouwen en enkele hoge woontorens tot 125 meter’ te bouwen, 18 meter lager dan gepland. In de gebouwen komen 40 procent sociale huurwoningen, 40 procent middel-dure huur- en koopwoningen en 20 procent vrije sector huur- en koopwoningen. De mix van gebouwen en functies, zoals werkplekken en maatschappelijke voorzieningen, moeten volgens de gemeente zorgen voor ‘een sociaal veilige- en levendige sfeer’.

Wachten op advies Unesco

De gemeenteraad neemt op 27 september een definitief besluit. “We wachten nog op een advies van Unesco”, laat een woordvoerder van wethouder Eric van der Brug (Ruimtelijke Ordening) weten. De torens zullen namelijk te zien zijn vanaf de grachtengordel van Amsterdam, die uitgeroepen zijn tot Unesco-werelderfgoed. Daarna volgt besluitvorming over het bestemmingsplan. Volgens de planning kan in 2019 gestart worden met de bouw en in 2020 kunnen de eerste bewoners en ondernemers zich vestigen in de Sluisbuurt. De ontwikkeling gaat in fasen en zal naar verwachting binnen 10 tot 15 jaar zijn voltooid.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel