nieuws

Team HASSELL+ geselecteerd voor Resilient Design wedstrijd San Francisco Bay Area

Architectuur

Team HASSELL+, bestaande uit MVRDV + Deltares + Goudappel, zijn geselecteerd als een van de tien teams die mee zullen doen aan het één jaar durende onderzoeksproject waarbij ingenieurs, architecten, waterdeskundigen en andere experts samen met gemeentes en lokale overheden werken aan het identificeren van risicogebieden in het gebied rondom de baai van San Francisco. Uiteindelijk moeten er ontwerpstrategieën en oplossingen worden aangedragen om de regio weerbaar te maken ten aanzien van klimaatverandering.

Team HASSELL+ geselecteerd voor Resilient Design wedstrijd San Francisco Bay Area
De baai van San Francisco en Oakland havengebied. Beeld: U.S. Army Corps of Engineers Digital Visual Library

De Bay Area Challenge van Resilient by Design is een onderzoeksproject van samenwerkende partijen voor het gebied rond de baai van San Francisco in de Verenigde Staten. Het project moet lokale bewoners, bestuurders en experts op lokaal, nationaal en internationaal niveau samenbrengen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de klimaatverandering. De baai van San Francisco is met 7 miljoen bewoners één van de grootste stedelijke agglomeraties in Amerika. Het is tevens één van de belangrijkste internationale economische en culturele hubs.

Het team van MVRDV, dat wordt geleid door architectenbureau HASSELL, is een van de tien door Resilient by Design geselecteerde teams die meewerken aan dit project. Teams werden samengesteld naar aanleiding van de succesvolle wedstrijd Rebuild by Design waarbij de behoefte aan vernieuwde infrastructuur rond New York, New Jersey en Connecticut ten gevolge van de orkaan Sandy de casus was.

De negen andere geselecteerde teams:
The BIG + ONE + Sherwood
BionicTeam
Common Ground: TLS Landscape Architecture
P+SET (Permaculture plus Social Equity)
Public Sediment
All Bay Collective (ABC)
The Field Operations Team 
The Home Team 
– Team Uplift

Het programma is verbonden aan 100 Resilient Cities Network van de Rockefeller stichting. Dit netwerk helpt honderd steden zich veerkrachtig te ontwikkelen voor de 21e eeuw. Multidisciplinaire deskundigen werken samen met gemeenten om risicogebieden in de baai te identificeren. Vervolgens zullen de teams innovatieve oplossingen aandragen die de baai weerbaarder maken tegen de stijging van de zeespiegel, stormen, overstromingen en aardbevingen. Op functioneel, sociaal en economisch vlak biedt de regio kansen om de gemeenschap te versterken. De grootste uitdaging bij het veerkrachtiger maken van dit gebied is het beschermen van de meest kwetsbaren in de samenleving. Zij lopen het grootste risico getroffen te worden door natuurrampen.

Team HASSELL+ bestaat naast HASSELL uit MVRDV + Deltares + Goudappel

MVRDV heeft veel ervaring in het ontwikkelen van visies voor steden (Glasgow, Almere, Caen en Parijs) en zal met een ervaren Nederlands en internationaal team gevestigd in een aantal van de meest inspirerende watersteden ter wereld aan dit project werken. Teamleden zijn onder meer Deltares en Lotus Water (ecologie), Frog Design en Originate (sociale invloed en technologie) , Civic Edge Consulting (gemeenschapsbinding), Goudappel (transport) en Page & Turnbull (architectuur- en cultuurbehoud). Het project start met een drie maanden durende onderzoeksfase gevolgd door een vijf maanden durende ontwerpfase. De onderzoeksfase wordt afgesloten met de presentatie van een uitvoerbaar conceptontwerp waarbij de gemeenschap en de effecten van klimaatverandering worden geïntegreerd.

Reageer op dit artikel