nieuws

Onderdoorgang A10 Amsterdam wordt ‘Stadspoort van de 21e eeuw’

Architectuur

HOH Architecten (Hartemink Ouburg Hilgendorf Architecten) en Children of the Light transformeren de onderdoorgang onder de snelweg A10 bij Sloterdijk Centrum in Amsterdam tot een stadspoort van de 21e eeuw. De gemeente Amsterdam heeft het team geselecteerd na het winnen van een openbare prijsvraag.

Onderdoorgang A10 Amsterdam wordt ‘Stadspoort van de 21e eeuw’

Amsterdam ondergaat een periode van snelle groei en met de ontwikkeling van Sloterdijk-Centrum schuift de stadsgrens weer een stuk verder naar het westen op. De onderdoorgang onder de A10 verbindt het centrum van Amsterdam met Sloterdijk-Centrum en zal elke dag door duizenden mensen gebruikt worden op weg naar werk, school en weer terug naar huis. Het team HOH / Children of the Light. (Christopher Gabriel en Arnout Hulskamp)ziet de onderdoorgang onder de A10 dan ook als een nieuwe stadspoort,  een verbinding op hoogstedelijk niveau.

HOH Onderdoorgang A10 Amsterdam

Het winnend ontwerp benadrukt de bestaande architectuur van de onderdoorgang en lost het tegelijkertijd op door het te bekleden met materialen die uit de wereld van de infrastructuur komen: spiegel en retroreflector. Spiegelende panelen op het plafond en de kolommen maken de ruimte lichter, ruimtelijker en opener. Retroreflectieve panelen, die bijvoorbeeld worden gebruikt bij verkeersborden, lichten ’s avonds op door het licht van fietsers, scooters en de tram en zorgen voor een bijzondere ervaring.

Het ontwerp maakt een statische ruimte dynamisch en een alledaagse ervaring bijzonder. De fietser, voetganger en tram zelf worden onderdeel en onderwerp van het werk, acteur en toeschouwer tegelijkertijd.

Foto's

Reageer op dit artikel