nieuws

65 sociale huurwoningen op historische plek

Architectuur

De gemeente Den Haag is samen met Woningcorporatie Arcade begonnen met de bouw van 65 sociale huurwoningen (twee- en driekamerappartementen) op de plek van de voormalige bioscoop Euro Cinema, een begrip in Den Haag. Het appartementengebouw krijgt de naam Lumière en ligt op de hoek van de Leyweg en de Hengelolaan.

65 sociale huurwoningen op historische plek

Het appartementengebouw gaat Lumiere heten. Deze naam is een knipoog naar het verleden van de locatie: in bioscoop Euro Cinema ging onder meer de filmklassieker Lawrence of Arabië in première onder toeziend oog van toenmalig koningin Juliana. Lumiere verwijst naar de uitvinders van de filmkunst, de gebroeders Lumière. De bioscoop is in 1987 gesloten, maar het gebouw werd pas vorig jaar gesloopt om plaats te maken voor stadsontwikkeling.

Pixelafbeelding

Niet alleen in de naam, ook in het gebouw komt de historie van de plek terug. Er komt een pixelafbeelding in het gebouw van een film die gedraaid heeft in de begintijd van de voormalige bioscoop. Daarnaast worden in de gevel goudkleurige, glimmende stenen verwerkt alsof het sterren zijn. Dit is een knipoog naar de filmsterren van toen. Het appartementengebouw is begin 2019 klaar.

Woningcorporatie Arcade neemt een groot deel van de sociale nieuwbouw in Den Haag voor haar rekening. Zo heeft de Westlandse corporatie dit jaar bijna 700 woningen in aanbouw en gaat zij in 2018 nog 600 (sociale) huurwoningen bouwen in Den Haag.

Reageer op dit artikel