nieuws

Circulair bouwen in Het Hof van Cartesius

Architectuur

In het Werkspoorkwartier in Utrecht bouwen duurzame ondernemers aan Het Hof van Cartesius. Het initiatief vormt een proeftuin om te experimenteren met circulaire bouwtechnieken. De grondstoffen en materialen zijn allemaal onderdeel van een gesloten keten.

Circulair bouwen in Het Hof van Cartesius

Het Hof van Cartesius is een initiatief van de zussen Charlotte en Bianca Ernst. Samen met Simone Tenda willen een groene, collectieve werkomgeving creëren voor duurzame ondernemers. Tegelijkertijd vormen de bedrijven samen een katalysator voor de gebiedsontwikkeling van de Vlampijpzone in Utrecht.

Het Hof bestaat uit verschillende werkplekken voor ondernemers rondom een collectieve en openbare binnentuin. Deze biedt de gelegenheid om elkaar te ontmoeten of persoonlijk werk te exposeren. Een belangrijk element dat moet bijdragen aan een positieve onderlinge sfeer.


“In een collectieve buitenruimte kunnen creatieve ondernemers elkaar vinden en versterken.”    – Charlotte Ernst –

Lees meer over Charlotte Ernst en haar initiatief voor Het Hof van Cartesius.


Circulaire proeftuin

Een belangrijk uitgangspunt voor Het Hof van Cartesius is de circulaire economie. Door te experimenteren met verschillende afvalstromen streeft Het Hof naar een duurzame ontwikkeling. Zowel tijdens de bouw als in het gebruik zijn een groene en gezonde stad het uitgangspunt voor het project.

In samenwerking met architect Rolf Reichard (RHAW Architecten) heeft deze zoektocht naar een circulair Hof verder vorm gekregen. Een belangrijk onderdeel van het ontwerp van de paviljoens is het simpele ontwerp met gestandaardiseerde maatvoering. Op deze manier staat de architectuur de circulaire afbouw niet in de weg.

Het Hof maakt gebruik van een donorskelet dat bestaat uit in het werk gestort beton. Het beton wordt in stukken gezaagd tot nieuwe constructieve elementen, die vervolgens als een prefab betonskelet in elkaar worden gezet. Dit sluit aan bij het streven om alleen te bouwen met gebruikte materialen.

Duurder

Het bouwen met gebruikte materialen blijkt echter een stuk duurder dan met nieuwe materialen uit de fabriek. Het demonteren, transport en de opslag brengen immers veel kosten met zich mee. Het was daarom van belang om goed te sturen op de combinatie van circulair en betaalbaar bouwen.

Het Hof van Cartesius

Toch zijn de initiatiefnemers erin geslaagd om de circulaire bouw rond te krijgen. De eerste materialen liggen nu te wachten in de opslag in Werkspoorkwartier en binnenkort start de bouw van Het Hof.

Bekijk onderstaande video over Het Hof van Cartesius.

In juli en augustus organiseren de initiatiefnemers van Het Hof rondleidingen waarin ze alles vertellen over de circulaire proeftuin.

Reageer op dit artikel