nieuws

Facebook bouwt eigen dorpje in VS

Architectuur

Facebook gaat samen met OMA New York zijn eigen dorp ‘Willow Campus’ bouwen met 1.500 huizen voor werknemers die de huur niet meer kunnen betalen in het dure Silicon Valley. De techgigant heeft een voorstel ingediend om tegenover het hoofdkantoor een nieuwe wijk te bouwen met huizen, winkels, restaurants en een centraal plein.

Facebook bouwt eigen dorpje in VS

Het initiatief is genomen door de nalatigheid van de regionale overheid om te investeren in nieuwe woningen. Mede hierdoor zijn de gemiddelde huizenprijzen gestegen van 535 naar 888 duizend dollar. Om te huren moet je eveneens flink in de buidel tasten. Een appartement met twee slaapkamers kost gemiddeld bijna 3.500 euro per maand. Daarmee behoren de huren tot de hoogste van de VS en zijn ze aanzienlijk hoger dan in New York.

‘Nederlands’ architectenbureau

Aan het dorp, met 2000 vierkante meter winkelruimte, een dorpsplein en een hotel, zit ook een Nederlands tintje: de campus is ontworpen door OMA New York. Het hele project is onderdeel van het Catalyst Housing Fund, een fonds dat Facebook met lokale overheden vorig jaar opzette om betaalbare huizen aan te bieden.

Begin 2021 moeten de eerste mensen intrekken in het dorp. Zij hoeven niet bij Facebook te werken om aanspraak te maken op een huis.

 

Reageer op dit artikel