nieuws

Eindhoven kiest MVRDV’s Nieuw Bergen

Architectuur

SDK vastgoed (VolkerWessels) en MVRDV winnen de tender voor de herontwikkeling van het gebied rond de Deken van Somerenstraat in Eindhoven. Nieuw Bergen wordt een eigentijds en vooruitstrevend stadsdeel met dorpse geborgenheid in het hart van Eindhoven. Een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving waar je wordt verrast door uitzonderlijke architectuur en design. Het wordt bovenal een plek waar duurzaamheid zichtbaar het uitgangspunt is.

Eindhoven kiest MVRDV’s Nieuw Bergen

Nieuw Bergen wordt een uniek stukje Eindhoven centrum dat renovatie combineert met transformatie en nieuwe ontwerpen. Het plan behelst bijna 29.000 m2: 240 woningen, 1.700m2 commercieel programma, 270 m2 stadslandbouw en 158 ondergrondse parkeerplekken. De stedenbouwkundige strategie is gebaseerd op de kennis en techniek die nodig zijn voor een duurzaam, aangenaam en dynamisch woongebied. Het innovatieve design is opvallend en consolideert Eindhoven als stad van Techniek, Design en Kennis. Het plan krijgt een hypermoderne uitstraling en continueert tegelijkertijd het informele karakter van de wijk Bergen.

MVRDV_Bergen

“Daglicht speelt een centrale rol in Nieuw Bergen; nieuwe gebouwen worden in hoogte beperkt door denkbeeldige vlakken onder een hoek van 45 graden die zorgen voor maximaal daglicht, ruimtebeleving en een intiem-stedelijk karakter” zegt Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV. “Pocket parks zorgen voor een aangename distributie van groen door de wijk en creëren een diverse openbare ruimte.”

MVRDV_Bergen_3

Het daglichtprincipe resulteert in verrassende gebouwvormen met puntige silhouetten en een moderne, optimistische uitstraling. Tegelijkertijd refereren de kappen aan traditionele zadeldaken. Ook de bestaande gebouwen worden voorzien van nieuwe kappen. De hoek van 45 graden geeft daglicht maximaal de ruimte in woningen en de openbare ruimte, met een optimale leefomgeving en aanzienlijke energiebesparing als resultaat. De schuine gevel- en dakvlakken zijn uitermate geschikt voor zonnepanelen en groendaken. Aflopende daklijnen en de beperkte goothoogte zorgen voor logische aansluiting op de bestaande stedelijke context en een menselijke maat. Dit concept is een evolutie van de stedenbouwkundige strategie tool die MVRDV ontwikkelt en eerder toepaste als methode voor duurzame verdichting van steden.

MVRDV_Bergen

Elk gebouw van Nieuw Bergen is anders en toch vormt het stadsdeel een familie van gebouwen. De diverse grondvormen van de gebouwen passen als een mozaïek in het stedelijke weefsel. De schuine dakvormen creëren een gevarieerd daklandschap. Deze dakvlakken met zonnepanelen en groendaken zorgen voor een opvallend en zichtbaar duurzaam karakter. Collectieve dakkassen en -tuinen met lamellenstructuur vormen een bijzondere beëindiging van een aantal gebouwen. Voor de gevels is bewust gekozen voor neutrale materialen en kleuren met subtiele verschillen, ook in textuur. Van geglazuurde keramische gevelstenen en hout tot betonnen gevelelementen. Van wit tot grijs en van glanzend tot ruw. Afwisselend gepositioneerde royale balkons en buitenruimte creëren een levendig beeld en een aantrekkelijk woonklimaat.

Bij de ontwikkeling van het ontwerp werkte MVRDV samen met SDK Vastgoed, Primum voor duurzaamheid, Iris Advies voor buurtparticipatie en met Stam en de Koning Bouw.

Reageer op dit artikel