nieuws

Tien finalisten Post-Fossil City Contest

Architectuur

Op donderdag 22 juni vindt de officiële opening plaats van de Post-Fossil City-tentoonstelling in het Stadskantoor in Utrecht. Tien ontwerpers, kunstenaars en architecten uit binnen- en buitenland tonen hoe het dagelijks leven eruit ziet in een stad zonder fossiele brandstoffen. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot en met 31 juli.

Tien finalisten Post-Fossil City Contest

Hoe ziet de stad eruit als die niet langer afhankelijk is van olie, gas en kolen? In januari deed de Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht een oproep aan kunstenaars, ontwerpers, architecten, schrijvers en andere creatief talent om de postfossiele stad van de toekomst tot leven te wekken. Uit 250 inzendingen uit meer dan veertig landen selecteerde de jury, bestaande uit onder andere architect Winy Maas en ontwerper Jurgen Bey, de tien beste ideeën worden in de Post-Fossil City-tentoonstelling gepresenteerd aan het publiek.

Ideeën over de stad van de toekomst
Hebben in 2040 alle snelwegen in Nederland een dak van zonnepanelen? Kunnen consumenten zelf melk aftappen bij loslopende koeien op straat? Of staat de stad Utrecht volledig onder water? De Post-Fossil City-tentoonstelling neemt bezoekers mee op een prikkelende reis langs kleine en grote, wilde en realistische, en utopische en dystopische ideeën over het leven in de stad van de toekomst.

Opening en prijsuitreiking op 22 juni
De Post-Fossil City-tentoonstelling is een initiatief van de Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met de Gemeente Utrecht en het Ministerie van Infrastructuur & Milieu. Tijdens de opening op 22 juni wordt de maker van het beste idee door de jury beloond met 10.000 euro.

Koe en Co Post Fossil Contest

De tien finalisten zijn: 
Cow on Tour Anastasia Eggers en Ottonie von Roeder bedachten een concept waarbij particulieren met een app een koe in de buurt kunnen lokaliseren en zelf melk aftappen.
Sensorial Time Travel Benzine. Hoe rook dat ook alweer? Kunstenares Jamillah Sungkar maakt voorstelbaar hoe het is om in een stad te leven zonder ‘fossiele’ geuren.
• City of Sounds and Silence Theatercollectief Sun City maakte een hoorspel van de groene stad. Maakt elektrisch vervoer de stad weer stil, zodat vogelgezang domineert?
Symbolic City Hoe maak je een vieze stad schoon? Door je het stedelijk gebied voor te stellen als overzichtelijke puzzelstukjes, vinden Walter Breukers en Jaap Godrie.

People of Petrotopia Post-Fossil City Contest
People of Petrotopia Een ware dystopie. In deze post-fossiele stad zijn wel zonnepanelen en windmolens, maar het kwaad is al geschied: de straten van Utrecht staan blank.

90 Letters from 2050 Onur Can Tepe en Esther Estevez bouwen een interactieve wand die persoonlijke brieven uit 2050 uitspuugt. Wie ze leest durft groot te denken over de toekomst.

Afrikaanse alternatieven Post-Fossil City Contest
Post-Fossil African City De Zuid-Afrikaanse stedenbouwkundige Blake Robinson richt zich op de duurzame kansen in Afrikaanse steden. Samen met grafisch ontwerper Karl Schulschenk brengt hij zijn ideeën over de Afrikaanse toekomst tot leven.

Solar Energy in Public Space Volgens Tom van Heeswijk van Wageningen University en ontwerper Sabrina Lindemann wordt zonne-energie in de stad van 2050 op alle publieke plekken geproduceerd.
Platform Cities & City Platforms Taxi’s bestellen met Uber, of een kamer huren met Airbnb: in 2050 lacht men erom. Steden zitten dan bomvol slimme diensten, denkt filmmaker Michiel Erler.
Het Devies 2039 Deze inzending brengt een schoon Amsterdam tot leven met een toekomstkrant getiteld Het Devies 2039, gemaakt door een team van architecten, ontwerpers en stedenbouwkundigen.

Post-Fossil City-tentoonstelling
Donderdag 15 juni—maandag 31 juli 2017, Stadskantoor Gemeente Utrecht
Openingstijden: maandag, woensdag en vrijdag 8:00—18:00 uur, dinsdag en
donderdag 8:00—21:00 uur

Lees ook: Tien finalisten Post-Fossil City bekend

Reageer op dit artikel