nieuws

Stationsgebied Den Helder geopend

Architectuur

Afgelopen week is in Den Helder het stationsgebied geopend. Het stationsgebied is door West 8 ontworpen als een poort naar de maritieme stad Den Helder. Van een drukke doorgangsroute is het gebied getransformeerd tot een herkenbare plek.

Stationsgebied Den Helder geopend
Foto’s courtesy Zeestad, fotograaf ©Bertil van Beek

Het stationsgebied heeft een groen en uitnodigend karakter met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. Gemotoriseerde voertuigen zijn er te gast. Als de ruim honderd nieuw geplante bomen volgroeid zijn, zorgen ze voor schaduw op zonnige dagen en voor beschutting als het waait. Rond de grasperken staan bakstenen muurtjes met op de Amsterdamse Schoolstijl geïnspireerde sluitstenen met nautische motieven. Door de inrichting zijn de looproutes vanaf het stationsplein verbonden met zowel die van het winkelhart als het stadspark. Dat laatste leidt de wandelaar in de toekomst over een groen lint door de stad naar de zee, zo schrijft West8. Het ontwerp, zo meldt West8 verder, kwam via een uitgebreid participatietraject tot stand.

Lees ook: Nominaties Rietveldprijs 2017 bekend

Langdurige samenwerking

De betrokkenheid van West 8 bij de revitalisering van het stadshart van Den Helder gaat meer dan tien jaar terug. Aan de basis van de vernieuwing ligt het in 2006 opgestelde Uitwerkingsplan Stadshart Den Helder. Daarin presenteerde West 8 een narratief dat de transformatie van Den Helder verbindt met het verhaal van de stad. West 8 partner en directeur Edzo Bindels bewaakt sindsdien als stedenbouwkundig en architectonisch supervisor de strategie die in het Uitwerkingsplan uiteen is gezet. West 8 leverde daarnaast de ontwerpen voor een reeks deelprojecten, waaronder die voor het Stadspark, de herinrichting van de winkelstraten (waaronder de Beatrixstraat) en de herbestemming van Rijkswerf Willemsoord. Bovendien werkten we aan de programmering van de stad, zodat de nieuwe schouwburg op Willemsoord en de openbare bibliotheek in School 7 op de kaart zijn gezet.

Lees ook: Pergola Máximapark in Utrecht krijgt vorm

Foto's

Reageer op dit artikel