nieuws

Rotterdamse Dakendagen: bouwen bovenop de bestaande stad

Architectuur

Op vrijdag 9 juni 2017 wordt het jaarlijkse verdiepingsprogramma, De Kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen, georganiseerd: Deze dag staat dit jaar in het teken van de vraag “Hoe kunnen we doorbouwen bovenop de bestaande stad?” en is gericht op architecten, stedenbouwkundigen, beleidsmakers en dakenthousiastelingen.

Rotterdamse Dakendagen: bouwen bovenop de bestaande stad

Tijdens de Kennisdag staat de ontwerpstudie ‘Licht Verdicht-optoppen op bestaande gebouwen’ van  centraal. De studie is in najaar 2016 uitgevoerd naar een gezamenlijk initiatief van BNA Onderzoek, Ibelings van Tilburg architecten, de gemeente Rotterdam, NLingenieurs, Maarsen Groep, Manhave Vastgoed en AM vastgoed.

Ochtendprogramma 9:30-12:30 uur
De deelnemers aan het ochtendprogramma fietsen langs de drie proeflocaties van de ontwerpstudie ‘Licht verdicht’ en langs de Karel Doorman, het schoolvoorbeeld van licht verdichten. Vertegenwoordigers van de ontwerpteams leggen ter plekke uit wat hun ideeën zijn voor verdichting op deze bijzondere plekken in de stad.

Middagprogramma 14:00-17:30 uur
Namens Rotterdamse Dakendagen houdt Joep Klabbers een keynote over de kansen van dakgebruik, de meerwaarde voor de stad en kwaliteiten van een bovenstad. Daarna volgt een lezing door Marinke Steenhuis over het typische Rotterdamse stadsbeeld. Tijdens de Dakdates pitchen de ontwerpteams hun ideeën. Deze worden vervolgens uitgebreid besproken in de paneldiscussie met Winy Maas (MVRDV), Arjen Knoester (SO Gemeente Rotterdam), Steven Manhave (Manhave Vastgoed), Marc Ibelings (Ibelings van Tilburg architecten) en Tracy Metz (Stadsleven), onder leiding van Catja Edens.

Dakheld 2017
De dag wordt afgesloten met de uitreiking van de Dakheld 2017, voor die persoon of instelling die het meest innovatief, verrassend en op een duurzame wijze een zichtbare of onzichtbare bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het daklandschap in Nederland.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

MVRDV Highline Seoul

MVRDV levert highline van Seoul op
De Engelse praten al jaren over de Garden Bridge, in Seoul weten ze van aanpakken. Daar heeft MVRDV een voormalig snelwegviaduct getransformeerd tot een park. Inwoners en bezoekers kunnen over een lengte van 983 meter wandelen langs bomen, planten, winkels en een heus theater. Het ontwerp ‘Seoullo 7017’ is bedoeld als een verzameling van kleine tuinen ieder met een eigen compositie, kleur, geur en identiteit. Lees verder…

Blog – Lichte verdichting in Rotterdam verleidelijk perspectief
Door Harm Tilman – Op initiatief van de Rotterdamse architect Marc Ibelings onderzochten zeven ontwerpteams de mogelijkheden tot lichte verdichting van de Rotterdamse binnenstad. Is het mogelijk de binnenstad verder te verdichten en het programma toe te voegen, zonder de wederopbouw te ontkennen en te vallen in de gangbare praktijk van sloop en nieuwbouw? Lees verder…

Reageer op dit artikel