nieuws

Woensdag op het Transformatieplein 2017: Plaspoelpolder Rijswijk

Architectuur

Woensdag staat de Plaspoelpolder in Rijswijk centraal op het Transformatieplein. Het jaarlijkse evenement op de Provada is dit jaar gericht op gebiedsontwikkeling. Op het transformatieplein brengen de Architect, Vastgoedmarkt en Cobouw architecten, ontwikkelaars en gemeenten met elkaar in contact. Zes architectenbureaus pitchen op woensdag 31 mei hun plannen.

Woensdag op het Transformatieplein 2017: Plaspoelpolder Rijswijk
Plaspoelpolder Rijswijk

De middag wordt afgetrapt met een Zorgsessie Transformatie. Om 13.00 begint vervolgens het programma rond gemeente Rijswijk. Wethouder R. van Hemert tekent intentieovereenkomsten voor twee transformatieprojecten in zijn gemeente. Direct hierna start de mini-conferentie over de gebieden die door gemeente Rijswijk zijn aangewezen. Onder leiding van Ruud de Wit pitchen zes architectenbureaus hun plannen.

Op dit moment is de Plaspoelpolder een monofunctioneel werkgebied met veel leegstaande en verouderde kantoren. Met de onlangs gepresenteerde Toekomstvisie Plaspoelpolder jaag gemeente Rijswijk nieuwe ontwikkelingen aan. De focus ligt op het creëren van een multifunctioneel gebied, waar wonen en werken samen gaan.

Treubstraat

De Treubstraat is onderdeel van de hoofdstructuur van de Plaspoelpolder en ligt dichtbij station Rijswijk. Kenmerkend is dat de Treubstraat een fysieke scheiding vormt tussen het werkgebied aan de zuidzijde en aan de noordzijde het verblijfsgebied, waar wonen ook mogelijk is. Hoe kan deze overgang aantrekkelijk worden vormgegeven? In hun pitch presenteren de Architekten Cie. en TenW architecten adviseurs een antwoord op deze vraag.

Transformatieplein 2017: Treubstraat, RijswijkTreubstraat, Plaspoelpolder Rijswijk

Havengebied Plaspoelpolder

Het Havengebied is een van de parels van de Plaspoelpolder. Hier kunnen horeca- en leisurefuncties worden toegevoegd die Rijswijkers naar dit gebied toetrekken. Ook lijkt het gebied vanaf de Haven bij uitstek geschikt om een geleidelijk menging met wonen te faciliteren, waardoor Rijswijk er een bijzondere en aansprekende woonkwaliteit erbij krijgt. JHK Architecten en Studio Hartzema bogen zich over dit gebied en pitchen hun plannen.

Transformatieplein 2017 Havengebied Rijswijk
Burgemeester Elzenlaan, Havengebied Plaspoelpolder, Rijswijk

Verrijn Stuartlaan

Aan de Verrijn Stuartlaan in Rijswijk staan op twee strategische plekken panden leeg. Koopmans TBI presenteert een plan voor nummer 14. Deze locatie biedt mogelijkheden voor uitbreiding en leent zich ervoor om leisure functies toe te voegen aan het gebied. De architecten van Heyligers pitchen hun plannen voor nummer 42, een kantoorpand in het hart van het werkgebied waarvan de plint voor levendigheid kan zorgen.

Transformatieplein 2017: Verrijn Stuartlaan 14, Rijswijk
Verrijn Stuartlaan 14, Plaspoelpolder, Rijswijk

Docentendebat

Het Transformatieplein sluit op woensdag af met een docentendebat in samenwerking met de Amsterdam School of Real Estate. Het thema van dit jaar is Vastgoedontwikkeling na de crisis: geen disruptie maar flexibele aanpassing aan de omstandigheden. Woningcorporaties en de vraag naar (sociale) huurwoningen staan centraal.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op Transformatieplein.nl.

 

Reageer op dit artikel