nieuws

Update: Verslag Projectbezoek Rijnstraat 8 met OMA

Architectuur

Op dinsdag 9 mei organiseerde de redactie van de Architect een exclusief projectbezoek naar Rijkskantoor Rijnstraat 8 in Den Haag. Ellen van Loon, partner bij OMA, vertelde uitgebreid over de transformatie van het voormalige ministerie van VROM. En René de Vos, directeur exploitatie bij BAM, praatte de geïnteresseerde architecten bij over de gebruikte PPS constructie.

Update: Verslag Projectbezoek Rijnstraat 8 met OMA
Foto’s: Marieke Giele

Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect, opent de middag in de bijzondere Grote Zaal die is geïnspireerd op de Van Kleffenszaal uit het huidige gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij prijst het gebouw als een van de meest opmerkelijke transformaties van de afgelopen jaren. De integrale aanbesteding en de nadruk op het gebruik waren voor de redactie een belangrijke reden om een projectbezoek naar Rijnstraat 8 te organiseren.

Van zand tot exploitatie

De transformatienaar het flexibele rijkskantoor is volgens een PPS constructie tot stand gekomen. René de Vos, directeur exploitatie bij BAM, legt uit dat een integrale benadering van het project daarom van groot belang was. De verschillende betrokken partijen hebben daarom intensief samengewerkt om de bouw en exploitatie op een goede manier samen te laten komen.

Projectbezoek Rijnstraat 8 VROM Den Haag OMA Ellen van Loon Harm Tilman (de Architect) opent het projectbezoek aan Rijnstraat 8.

De Vos benadrukt het belang van de keuze van een architect in de tenderfase. De architectonische kwaliteit van het gebouw speelt immers een belangrijke rol. Maar het blijft van belang om bij de keuzes in het ontwerp rekening te houden met de periode dat het gebouw echt in gebruik is. Over 25 jaar dient BAM het gebouw immers in goede conditie op te leveren het Rijksvastgoedbedrijf.

Stedelijke transformatie

Ellen van Loon, Partner bij OMA, gaat verder in op het ontwerp van Rijnstraat 8. Om het gebouw goed te transformeren, heeft ze al in een vroeg stadium Jan Hoogstad bij het ontwerp betrokken. Dit was niet alleen collegiaal van belang, maar gaf ook goed inzicht in de keuzes die hij in de jaren tachtig heeft gemaakt voor het ontwerp van het voormalige ministerie van VROM.

Projectbezoek Rijnstraat 8 VROM Den Haag OMA Ellen van Loon Ellen van Loon (OMA) geeft een rondleiding aan de aanwezige architecten.

Van Loon benadrukt de impact van de transformatie op het stedelijke weefsel van Den Haag. Door de nieuwe zijingang van het Centraal Station was de oude doorgang een smalle voetgangerssnelweg geworden. De verbreding van deze doorgang geeft meer lucht, waardoor het ontwerp een nieuw plein teruggeeft aan de stad.

Open en gesloten

De veiligheid van ministers, ambtenaren en bezoekers speelde bij Rijnstraat 8 een belangrijke rol. Jeannette Lenssen-Kwantes, Adviseur Architecten bij Boon Edam, legt uit dat dit in het ontwerp een belangrijke rol speelde. Door drie verschillende beveiligingsdeuren toe te passen, blijft de foyer vrij toegankelijk voor het publiek terwijl de gewenste beveiligingsgraad gewaarborgd blijft.

Projectbezoek Rijnstraat 8 VROM Den Haag OMA Ellen van Loon Het glazen zadeldak brengt veel licht in de groene daktuin.

Ondanks de goed beveiliging van het gebouw, blijft de open serre-architectuur van Jan Hoogstad behouden in het ontwerp. Bart van Langen, Projectleider Utiliteit Brakel Atmos, vertelt dat er in totaal wel 450 ton aan glas is toegepast in Rijnstraat 8. Doordat het bedrijf 25 jaar geleden al betrokken was bij de bouw, kon het de nieuwe ingrepen op een geïntegreerde manier oplossen in het ontwerp.

Projectbezoek Rijnstraat 8 VROM Den Haag OMA Ellen van Loon De gele roltrappen leiden de bezoekers op een logische wijze door het gebouw.

Tijdens de rondleiding komt de relatie tussen de open- en geslotenheid van het gebouw nog eens goed naar voren. Ellen van Loon en Bart Nicolaas, projectarchitect van OMA, vertellen daarbij over de details die bij het ontwerp kwamen kijken. Bij de afsluitende borrel zijn de aanwezige architecten het er over eens dat het getransformeerde Rijnstraat 8 een mooi kantoor vormt, dat er de komende 25 jaar weer goed tegenaan kan.

Projectbezoek Rijnstraat 8 VROM Den Haag OMA Ellen van Loon De geopende zuidgevel van Rijnstraat 8 biedt een mooi uitzicht over de Randstad.

Geïnteresseerd in projectbezoeken? Bekijk hier filmpjes en meld je aan voor een volgende!

Mede mogelijk gemaakt door Boon Edam en Brakel Atmos.

 

de Architect mei 2017 is uit

de Architect mei 2017Harm Tilman ging met Ellen van Loon in gesprek over de transformatie van het voormalige ministerie van VROM.

Lees de volledige projectbeschrijving over Rijnstraat 8 in het meinummer van de Architect.

 

 

 

Bestel nu een los exemplaar

Foto's

Reageer op dit artikel