nieuws

Transformatieprojecten over de grens

Architectuur

In de Architect mei 2017 is de blik onder meer gericht op transformatieprojecten over de grens. Zo bespreken we de onlangs geopende architectuurfaculteit in het Vlaamse Doornik door Aires Mateus. Ook plaatsen we twee musea naast elkaar, Musée Unterlinden door Herzog & de Meuron en de Newport Street Gallery door Caruso St John Architects.

Transformatieprojecten over de grens
Newportstreet Gallery, foto Hélène Binet

Bestel nu een los exemplaar

Het Portugese architectenbureau Aires Mateus transformeerde een bestaande locatie met verschillende gebouwen tot onderkomen voor de school. Het ontwerp is een combinatie van sloop, herbestemming en nieuwbouw, die het stedelijk weefsel versterkt. Criticus Marc Dubois beschrijft het project als chirurgische ingreep.

Musea in baksteen

Claus Käpplinger bezocht twee transformatieprojecten waarin kunst tentoongesteld wordt. De Newport Street Gallery in Londen is een grondige transformatie van drie oude industriële hallen. Caruso St John Architects voegde twee hallen toe voor de galerie van kunstenaar Damien Hirst.

Musée Unterlinden, foto Ruedi Walti

In het Franse stadje Colmar dichtbij de Duitse grens heeft Musée Unterlinden een onderkomen in een voormalig klooster in gotische stijl. Met ondergrondse expositiezalen verbindt Herzog & de Meuron bestaande gebouwen met nieuwe volumes. Deze passen zich zorgvuldig in de historische omgeving.

Reageer op dit artikel