nieuws

Transformatieplein 2017: Reigersbos Amsterdam, heel Nederland aan het einde van de metrolijn

Architectuur

Op het Transformatieplein tijdens PROVADA staat gebiedsontwikkeling centraal. De gemeente Amsterdam heeft Reigersbos voorgedragen: het centrum van Gaasperdam in Amsterdam Zuidoost. In een dialoog met creatieve partners zoekt de gemeente naar een nieuwe impuls voor dit gebied, waarbij de aandacht zich vooral richt op het gebied rond het metrostation.

Transformatieplein 2017: Reigersbos Amsterdam, heel Nederland aan het einde van de metrolijn

Lachend als de zon schijnt, huilend als het regent? Met het loof in de bomen en een glimlach van boven is het eigenlijk best gezellig in Reigersbos. Op woensdagmiddag is het markt in de ‘hoofdstraat’ van dit stukje Amsterdam Zuidoost en onder de juiste omstandigheden zou je daar een middagvullend programma van kunnen maken: veel te zien en te beleven, een positieve en dynamische sfeer met kleurrijk Nederland in de hoofdrol. Niet heel veel verderop zijn er waterpartijen, parken en bossen – wonen in Amsterdam, midden in het groen, het klinkt als een sprookje.

Hoe anders is het als je op een gemiddeld grijze dag de kritische bril opzet en ziet dat er leegstaande kantoren zijn (tijdelijk en gedeeltelijk gevuld door een leegstandbeheerder), monotone woningbouw met een onderhoudsachterstand en binnenterreinen die ogen als de achterkant van de maatschappij. De winkelstraat heeft recent een make-over gehad, met een gevarieerd aanbod van lokale ondernemers en de gebruikelijke ketens. Belangrijke voorzieningen (zorg, financieel, bibliotheek) zijn aanwezig. Wat is dan de grote ‘maar’ van dit gebied? Dat moet dan toch echt de eenzijdigheid van het woningbouwaanbod zijn en de mono-functionaliteit. Voor bedrijven is het geen aantrekkelijk vestigingsgebied; wat er aan kantoorvloeren beschikbaar is, staat goeddeels leeg.

Reigersbos - Provada 2017

‘Je voelt aan je water dat dit gebied een rol kan gaan spelen in de groeiende Amsterdamse woningbouwmarkt. Met een goede ontsluiting via het openbaar vervoer, fietspaden richting stad. Je bent wel even onderweg, maar het voorzieningenaanbod is hier gewoon goed’, vertelt stedenbouwkundige Erwin van Schagen tijdens het projectbezoek aan Reigersbos in het kader van het Vastgoedmarkt Transformatieplein, medio mei. Ontwikkelaar Jeroen van Els is dat met hem eens. Namens eigenaar Klaas Hummel denkt Van Els mee over de mogelijkheden voor de vier kantoortorens rond het station, die nu goeddeels onverhuurd zijn. Vanaf de bovenste vloer zijn er twee opmerkelijke objecten te zien: een parkeergarage annex tankstation en – nog een stukje verderop – het AMC bij de volgende metrohalte. ‘De locatie van de parkeergarage is interessant voor nieuwe ontwikkelingen’, vertelt Van Els. ‘Al moet er wel een oplossing worden bedacht voor het tankstation, waar in dit gebied toch wel een afzetmarkt voor is’. Het AMC is wellicht een mooi anker richting stadscentrum en een bron voor mensen die huisvesting in de vorm van short of medium stay zoeken. Hij is benieuwd welke plannen de architecten op PROVADA gaan presenteren voor de vier kantoorblokken en het gebied als geheel. Sloop, nieuwbouw, optoppen: er is veel bespreekbaar.

Ook bij de gemeente staan de vizieren wijd open voor dit gebied. De differentiatie van het woningaanbod komt ter sprake tijdens het bezoek aan Reigersbos. Die is er nu nagenoeg niet. Alle woningen zijn portiekwoningen met terrassen aan de achterzijde. Veel terrassen kijken uit op treurigheid: achterkanten, lege grasperken, parkeerterreinen. De meeste woningen zijn in eigendom van corporatie Stadgenoot, al heeft die een aantal van de appartementen in recente jaren verkocht. Juist dat gedeelde eigendom maakt grootschalige renovatie lastig. Iris van der Horst is projectmanager bij de gemeente Amsterdam voor het gebied: ‘Die gesprekken gaan we aan, met de corporatie en de eigenaren. Om dit gebied een impuls te geven, zullen de woningen moeten worden aangepakt’. Reigersbos heeft veel potentie, zo is duidelijk. Nu nog alle neuzen dezelfde kant op. En daarbij ook denken aan verduurzamingsmaatregelen: zonne-energie, groene daken. Ongetwijfeld zullen de op PROVADA gepresenteerde plannen laten wat er allemaal kan in Reigersbos. Dat het daar goed toeven kan zijn, ook als het regent.

Transformatieplein 2017

Het Vastgoedmarkt Transformatieplein 2017 tijdens de Provada (30 mei – 1 juni, RAi Amsterdam) staat in het teken van gebiedstransformatie. Transformatie van het bestaande is noodzakelijk en moet snel en slim. De aantrekkelijkheid van de ingreep bepaalt voor een groot deel de duurzaamheid. En willen we de objecten die in deze gebieden staan na 2023 nog volop kunnen inzetten, dan is een grondige renovatie zeker nodig.

Gebieden worden door gemeenten voorgedragen. In de aanloop naar PROVADA vinden gebiedsbezoeken plaats en gaan redacteuren van Vastgoedmarkt, De Architect en Cobouw de verschillende problematieken onderzoeken. Verslag daarvan vindt u via de verschillende titels en op deze site. Tijdens PROVADA zullen architecten hun ideeën en referenties tonen aan een collectief van stakeholders van de verschillende gebieden.

Gerelateerde artikelen

Transformatieplein 2017: Rotterdam Central District

Transformatieplein 2017: Gebiedsbezoek Rotterdam Central District
In het gebied rond het Centraal Station en de Coolsingel in Rotterdam lijkt aan dynamiek geen gebrek: het krioelt er van de wandelaars, fietsers, auto’s en openbare voertuigen. En toch blijkt het lastig om de vierkante meters die er beschikbaar zijn aan een goede functie of huurder te helpen, zo is te horen tijdens een gebiedsbezoek medio april. Met vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en een aantal vastgoedprofessionals wordt een analyse gemaakt van het gebied. De dynamiek zit ‘m vooral bij het station: erin en eruit, zo snel mogelijk van Rotterdam naar Amsterdam en weer terug. Lees verder..

Brainpark_Transformatieplein_2017

Transformatieplein 2017 – Brainpark: Slapende groene parel van Rotterdam
Brainpark Rotterdam is één van de kantorengebieden die dit jaar centraal staan tijdens het Transformatieplein tijdens Provada. Overheid, architecten en vastgoedpartijen zoeken gezamenlijk naar mogelijkheden dit gebied te verlevendigen. Lees verder…

Transformatieplein 2017_Hart_van_Zuid

Transformatieplein 2017: Transformatie vraagt om duidelijkheid
Het Rotterdamse Zuidplein moet het nieuwe centrum van het zuidelijk deel van de stad worden. Ambitieuze plannen moeten het in zichzelf gekeerde winkelcentrum met tramstation meer schwung geven. Maar betekent dat ook een nieuwe kans voor de kantoorpanden aan de rand van het gebied? Lees verder…

 

Meer weten over Transformatie. Bekijk dan onze thema-pagina

Reageer op dit artikel