nieuws

NS opent gerenoveerde deel CS Amsterdam

Architectuur

Op station Amsterdam Centraal opent de NS vandaag de gerenoveerde voormalige 3e Klas Wachtkamer en corridors naar de horeca op het eerste perron. Tegelijkertijd worden twee nieuwe trappen vanuit de centrale hal naar de horeca op het eerste perron in gebruik genomen. Bezoekers kunnen daardoor straks bij het sluiten van de poortjes de verblijfshoreca bereiken, zonder dat ze eerst moeten inchecken met een ov-chipkaart. De poortjes sluiten later dit jaar.

NS opent gerenoveerde deel CS Amsterdam
Impressie: Benthem Crouwel Architects / Merk X naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects / Merk X, VOF stationseiland en TAK architecten

Een deel van de renovatie van het ontwerp van Cuypers is gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland met een bedrag van 450.000 euro. Volgens een NS-woordvoerder is er alles aan gedaan om de oude wachtkamer en de corridors (doorgangen) in de originele staat uit 1880 terug te brengen. Die was door de jaren heen om functionele redenen aangepast. Zo waren er schilderingen weggewerkt; die zijn weer aangebracht.

Voor deze opdracht heeft NS samengewerkt met aannemer Kondor Wessels Amsterdam (VolkerWessels), BOAG Advies en Management, BCA/Merk X, Tak Architecten, Venema Restauratie, Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) en Van Wijk Houtindustrie en HOMIJ technische installaties.

Credits video’s

Film restauratie: VanSelfie, Maxime van Maesen i.o.v. Van Wijk houtindustrie
Film verborgen schatten: Venema restauratie

 

Reageer op dit artikel