nieuws

Genomineerd voor StiB Award 2017: Strijp R

Architectuur

De woningbouwontwikkeling op Strijp R in Eindhoven (Amvest) is door de vakjury van de Steden in Beweging (StiB) Award 2017 genomineerd voor deze prestigieuze prijs. Op 1 mei werd het project door de jury bezocht.

Genomineerd voor StiB Award 2017: Strijp R

Strijp R is het terrein van 19 hectare waar Philips in een reeks fabrieksgebouwen met zijn Aziatische partner LG beeldbuizen fabriceerde. Na de aankoop door Amvest in 2005 is de beleggende ontwikkelaar een onderzoek gestart, waarna werd besloten een aantal kenmerkende objecten met bijzondere waarde te behouden. Zo bleven onder meer het voormalige perron, een deel van de bestrating, een leidingbrug en enkele gebouwen behouden.

Piet Hein Eek op Strijp R

Het einddoel van de ontwikkeling is een levendige woonwijk met koop- en huurwoningen en veel voorzieningen. Eind 2010 vestigde ontwerper Piet Hein Eek zijn showroom, werkplaats, stoffeerderij, winkel, galerie en een uitgebreide horecavoorziening in twee van deze gebouwen. Een deel van een bestaand gebouw op het terrein wordt nu door hem getransformeerd tot woning voor eigen gebruik. Bij Eek heeft Amvest een recht van eerste koop bedongen, voor het geval de design-ondernemer het gebied zou willen verlaten.

Fasen

De eerste twee fasen van het project zijn opgeleverd, de bouw van de derde fase wordt half juni gestart. Over een jaar of vijf zal het project volledig zijn opgeleverd, schat Peeters. ‘De markt bepaalt ons tempo. Dat is al zo vanaf het begin.’ De ontwikkelaar richt zich op een specifieke doelgroep van inventieve kenniswerkers, die zich in het gebied zeer goed thuis voelen. ‘Zij zijn weinig gevoelig voor status en zoeken plekken om elkaar informeel te ontmoeten’, stelt Peeters.

Sint Lucas College Strijp S Strijp R

Kenmerkend in het ontwerp zijn het zoompark en een diagonale groene as. In het noordwesten wordt het gebied afgesloten door het groen van Landgoed de Wielewaal, waar tot 2005 de voormalige Philips-baas Frits Philips woonde. Aan die zijde staat inmiddels een dubbele rij vrijstaande woningen op zelfbouwkavels, een ontwerp van Houben/Van Mierlo architecten. De eerste fase ligt dichter tegen de gebouwen van Eek in het zuidwesten aan. Deze woningen zijn gebouwd in een opvallende witte steen. ‘Ten tijde van de crisis kwam daarop veel kritiek, zelfs onze bestuursvoorzitter Bodewes stelde er vragen over. Maar wij hebben vastgehouden aan de oorspronkelijke plan.’

Aanbevolen artikelen:

Urban Villa’s op Strijp R – Houben/Van Mierlo architecten

Strijp R, waar vroeger beeldbuizen van Philips werden geproduceerd, transformeert tot een groenstedelijk woonmilieu met circa 500 woningen. De geschiedenis van Strijp R is zichtbaar gebleven door zoveel mogelijk relicten van het verleden te handhaven. Ook het schakelpark is een duidelijke verwijzing naar het verleden van Strijp R. Voor deze locatie ontwierp Houben / Van Mierlo een serie getrapte urban villa’s.
Urban Villa’s op Strijp R – Houben/Van Mierlo architecten

RAG-gebouw getransformeerd tot appartementen – Eek & Dekkers

Het voormalige pompgebouw op het Strijp R terrein in Eindhoven is door Piet Hein Eek en Iggie Dekkers getransformeerd tot appartementencomplex. Met de bestaande kwaliteiten als uitgangspunt, zijn aan het gebouw zijn licht, lucht, uitzicht en privacy toegevoegd. De herontwikkeling is van concept tot oplevering en zelfs verkoop in handen geweest van Eek & Dekkers. Hiermee is het ontwerp goed afgestemd op de toekomstige bewoners.
RAG-gebouw getransformeerd tot appartementen – Eek & Dekkers

SintLucas college Strijp S– cepezed

Met een combinatie tussen nieuwe en bestaande bouw transformeerde cepezed het voormalige Philips Natlab tot schoolgebouw voor creatief-technische (v)mbo opleidingen. Met de keuze voor Strijp S zet SintLucas Eindhoven in op interactie met omliggende bedrijven. Een binnenstraat en grote hal stimuleren ontmoeting en samenwerking.
SintLucas college Strijp S– cepezed

Lees ook:

Piet Hein Eek ontwerpt ontmoetingsplek

Strijp-S Eindhoven

Voormalig Philips complex Strijp S cultureel en creatief hart van Eindhoven

Sportcomplex Strijp

Gebouw Anton op Strijp-S in Eindhoven

Daktuinen Anton en Gerard op Strijp-S Eindhoven

 

 

Reageer op dit artikel