nieuws

‘De stad is nooit af’

Architectuur

Een Museum for Dutch Design op de Zuidas is een van de aanbevelingen uit het advies ‘De Stad is nooit af’ van de Amsterdamse Kunstraad. Het advies werd onlangs gepresenteerd aan de gemeente en gaat over de drukte in de binnenstad van Amsterdam en de kansen op en buiten de ring A10.

‘De stad is nooit af’
Illustratie Jenna Arts

Amsterdam is anno 2017 ongekend populair. Een stad met veel voorspoed, welvaart en luxe, maar ook een overbelaste stad. Vooral de binnenstad van Amsterdam kampt met een hoge toename van bezoekers. Op het stadhuis wordt in het kader van het programma Stad in Balans gewerkt aan maatregelen om de groei te accommoderen. Dit gebeurt in een combinatie van korte- en langetermijnoplossingen en in samenspraak met bedrijven en bewoners.

Stadsbouwmeester

De kunstraad sprak met kunstenaars, ontwerpers, directeuren van kunstinstellingen, stedenbouwers en architecten. In het ‘gepresenteerde advies ‘De stad is nooit af’ doet de kunstraad 21 concrete aanbevelingen. Suggesties zijn de bouw van een Museum for Dutch Design op de Zuidas en een nieuw Theater de Meervaart midden in de Sloterplas. De kunstraad is bovendien een enthousiast pleitbezorger van het initiatief dat Waag Society heeft genomen tot oprichting van een FairBnB en bepleit de aanstelling van een Stadsbouwmeester om de esthetische randvoorwaarden voor de stadsuitbreiding te bewaken.

Lees alle 21 aanbevelingen in onderstaande pdf

Lees ook:

ARC16: Marineterrein Gebouw 27E – bureau SLAARC16: Marineterrein Gebouw 27E – bureau SLA
Het Marineterrein in Amsterdam staat aan het begin van een geleidelijke transitie van militair complex naar openbaar gebied. De transformatie van gebouw 27 van onderwijsgebouw naar publiek gebouw is de eerste zichtbare uitdrukking van de transitie van het terrein. Lees verder

 

Onderzoeksresultaten BNA ONderzoek naar SnelwegproblematiekRing 2030: “stadscomponent voor kwaliteit van leven”
Het ontwerpend onderzoek Snelweg X Stad van BNA Onderzoek en TU Delft, over de toekomst van de stadsring, is afgerond. Het Snelweg X Stad-onderzoek leverde zeven ontwerpvisies op van multidisciplinaire teams onder aanvoering van BNA-architecten (UNStudio, NEXT Architects, Mecanoo, Venhoeven-CS, BenthemCrouwel Architects, Bijvoet Architectuur & Stadsontwerp, mauroparravicini architects) die zich hadden verdiept in de A20 (Rotterdam), de A13 (Overschie), de A10 (Amsterdam/Gooiseweg en Lelylaan) en A27/A28 (Utrecht Science Park). Lees verder

HofmanDujardin_Oamsterdam_04.jpgOamsterdam moet hoofdstad weer fantastisch maken
Onder de naam Oamsterdam introduceert HofmanDujardin een strategie waarmee het leven in de stad Amsterdam verbetert. Michiel Hofman zegt hierover ‘we leven in Amsterdam en houden van de stad. Het is een fantastische stad en we willen meer fantastisch’. Lees verder

 

Wyly Theatre in Dallas (VS) door REX/OMAWyly Theatre in Dallas (VS) door REX/OMA (vergelijkbare aanbeveling uit het advies)
In het ontwerp voor het Dee and Charles Wyly Theater hebben de architectenbureaus REX en OMA gekozen voor een andere aanpak. De compacte, verticale oriëntatie van het elf verdiepingen hoge theater maakt het mogelijk dat de dienende ruimtes boven en onder de theaterzaal zijn geplaatst in plaats van eromheen. Lees verder

Reageer op dit artikel