nieuws

Woningbouw Lammenschans bijna akkoord

Architectuur

Het stadsbestuur van Leiden heeft toestemming gegeven voor de bouw van 410 appartementen nabij station Lammenschans. Omwonenden zijn ondanks aanpassingen nog steeds fel gekant tegen het project van De Raad Bouw naar een ontwerp van VanEgmondTotaalArchitectuur.

Woningbouw Lammenschans bijna akkoord
Het ontwerp van VanEgmondTotaalArchitectuur

Dat blijkt uit berichtgeving in de Leidsche Courant. Al in 2010 had de ontwikkelende bouwer uit Katwijk een ontwerp gemaakt voor nieuwbouw tussen de Lammenschansweg, Perzikweg en Ananasweg, tegenover de nieuwbouw van ROC Lammenschans en studentencampus Yours Leiden. Het rechthoekig gebouw met woontorens van verschillende hoogtes, een binnentuin, winkels en bedrijfsruimte in de plint bleek echter niet haalbaar. Bovendien protesteerden omwonenden tegen de hoogte en de omvang van het project.

Van Egmond Architecten - Woningbouw Lammenschans

Vooral bewoners van de Tuinstadwijk vreesden schaduwwerking.  In 2015 haalde De Raad Bouw de meeste commerciële functies uit het project en werd de maximale hoogte verlaagd. Het nieuwste plan met de werktitel Ananas en Meas  – opgesteld na nieuwe bezwaren – omvat woontorens tussen de 38 en 59 meter rond een binnentuin, winkels in de plint en een parkeergarage. De gemeenteraad van Leiden moet zich dit voorjaar nog uitspreken over het project. Op de eigen site schrijft De Raad Bouw dat de bouwstart in januari 2018 is.

Reageer op dit artikel