nieuws

cepezed en MVRDV winnaars Gouden A.A.P. 2017

Architectuur

De winnaars van de Gouden A.A.P., de Amsterdamse Architectuur prijs zijn bekend. De Tijdelijke Rechtbank Amsterdam is door de vakjury uitgeroepen als winnaar. Het publiek verkoos Crystal Houses als favoriet. De winnaars zijn gekozen uit tien genomineerden.

cepezed en MVRDV winnaars Gouden A.A.P. 2017
Tijdelijke Rechtbank Amsterdam door cepezed. Foto fotografie: Leon van Woerkom

Tijdelijke Rechtbank Amsterdam – cepezed
Aan de Parnassusweg in Amsterdam bouwt het Rijksvastgoedbedrijf de komende vijf jaar een nieuwe rechtbank. Om de rechtspraak in de tussentijd te faciliteren is de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam verrezen.  Na gebruik blijft het gebouw eigendom van de cepezed en wordt het gedemonteerd en geremonteerd op een andere locatie om ruimte te bieden aan een nieuwe invulling. Om dit mogelijk te maken hebben de architecten enkele slimme innovaties toegepast.

De gevel is afgewerkt met gespannen kunststofdoek en de staalconstructie is zo gemaakt dat wanden en vloeren eenvoudig te ontkoppelen zijn. De Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf is uitgevoerd door dpcp, een combinatie van Du Prie bouw & ontwikkeling en ontwikkelaar cepezedprojects.

Uit het juryrapport
‘Zowel het exterieur als interieur zijn eenvoudig en strak in vormgeving, in de betrouwbare stijl van cepezed, en wellicht niet erg spannend. Achter deze kalme uitstraling schuilt echter een intrigerend verhaal; het gebouw is flexibel in tijd, plaats en functie. Op geen enkele manier verraadt het gebouw in de uitvoering een tijdelijke constructie zijn. “Het is architect terugbrengen tot lego, maar dan wel lego van spectaculaire, hoogwaardige kwaliteit.”

Lees ook: Tijdelijke rechtbank Amsterdam – cepezed

Crystal Houses MVRDV wint publieksprijs Gouden A.A.P. 2017

Crystal Houses – MVRDV / Gietermans & Van Dijk als uitvoerend architect
De opvallende gevel van honderden glazen bakstenen halverwege de P.C. Hooftstraat door het publiek uitgeroepen als favoriet. De oorsprong van het project ligt in een voorschrift van de Commissie Welstand en Monumenten om baksteen te gebruiken in de gevel. MVRDV heeft zijn eigen draai aan het voorschrift gegeven en maakte een klassieke bakstenen gevel maar dan van glas. De welstandcommissie ging akkoord waarna het architectenbureau samen met de TU Delft aan een realisatieproject begon met experimentele bouwtechnieken. Een voor een zijn de minitieus afgemeten glazen stenen, geproduceerd in Venetië, met precisie gelijmd en gestapeld.

Uit het publieksjuryrapport
Een gewaagd idee, dat in de praktijk uitstekend uit de verf komt. De gevel van glazen stenen die naar de bovenliggende verdiepingen toe in normale baksteen overgaat is meer dan een knipoog of een gimmick; zij laat zien dat een combinatie van lef en creativiteit ook in de architectuur tot nieuwe, unieke kunstuitingen kan leiden die in dit geval ook prima aansluit bij de rest van de omgeving. Toeristen die de winkel passeren houden getroffen halt en raken de glazen stenen aan, alsof ze de echtheid willen toetsen. Ook de vele foto’s die passanten ervan maken onderstrepen dat hier sprake is van een technisch hoogstandje en een echte ‘eyecatcher” voor de P.C. Hooftstraat.

mvrdv crystal houses Amsterdam 02.jpg

De uiteindelijke keuze van de jury voor de winnaar werd ingegeven door de hoop dat die een prikkel doet uitgaan naar degenen die nu bezig zijn met het ontwerpen van het aanzicht van de stad. Het leidmotief daarbij was  baanbrekendheid. Amsterdam verdient bijzondere gebouwen die een statement maken dankzij hun interessante en inspirerende vorm en de vernieuwendheid daarvan. Naar het oordeel van de publieksjury is er dit jaar daarom geen gouden maar een kristallen A.A.P., omdat de genoemde elementen het best naar voren komen in het resultaat van de samenwerking van MVRDV, Gietermans & Van Dijk en  de opdrachtgever Warenar CV.

Gouden A.A.P.
De Amsterdamse Architectuur Prijs is door Architectuurcentrum Amsterdam in het leven geroepen en wordt toegekend aan de architect én de opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt.

Lees ook:
De engineering achter MVRDV’s Crystal Houses

Nominaties Amsterdamse Architectuurprijs Gouden A.A.P. 2017 bekend

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel