nieuws

Transformatieplein 2017 – Brainpark: Slapende groene parel van Rotterdam

Architectuur

Brainpark Rotterdam is één van de kantorengebieden die dit jaar centraal staan tijdens het Transformatieplein tijdens Provada. Overheid, architecten en vastgoedpartijen zoeken gezamenlijk naar mogelijkheden dit gebied te verlevendigen.

Transformatieplein 2017 – Brainpark: Slapende groene parel van Rotterdam

Een groepje mannen in pak verzamelt zich voor de ingang van het Novotel op het Rotterdamse Brainpark. De groep maakt zich op voor een rondgang over het bedrijventerrein, om mogelijkheden voor verlevendiging van het gebied te inventariseren. Algemene klacht van eigenaren en gebruikers is dat tussen 5 en 6 uur ’s avonds het bedrijventerrein leeg stroomt. ‘Daarna is het hier een dooie boel’, zegt een kantoorhuurder uit het gebied, die mee wandelt.

De kantorenleegstand in het gebied ligt met 30 procent op het dubbele van het landelijk gemiddelde. Toch tonen beleggers belangstelling voor de kantoorpanden in het gebied. Recent werden drie wat grotere kantoren – K.P. van der Mandelelaan 10, 20 en 50 – gekocht door de Rotterdamse ontwikkelaar Impact. Het plan is de kantoren van binnen en buiten een facelift te geven en vervolgens opnieuw aan te bieden als kantoor. Een andere grotere eigenaar is Stena Realty met vier panden in portefeuille.

Een sterk punt van het park is de ruime opzet en het vele groen. Centraal in het gebied ligt een grote waterpartij met enkele bruggetjes en slingerende wandelpaden. De groep vastgoedprofessionals begint spontaan te brainstormen over een horecagelegenheid met een ruim terras aan het water. Een perfecte bestemming voor kantoorwerkers uit het gebied voor lunch en borrel. Nu is het Novotel de enige horeca-exploitant op het Brainpark.

Transformatieplein 2017 - Brainpark

Het grootste kantoorpand van Brainpark 1, Erasmusstaete. Deels in gebruik bij medische dienstverleners

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid is het tweede sterke punt van het gebied. De 10 banen van de snelweg A16 krommen zich rond het park, kantoorhuurders rijden in drie tellen de snelweg op, behalve aan het einde van de middag, wanneer ook het nabijgelegen terrein van de Erasmus Universiteit leegstroomt. Het metrostation Kralingse Zoom ligt pal achter het gebied en is bereikbaar via een wat smalle brug/trap over een waterpartij. ‘Studenten slaan een haakse hoek om het kantorengebied heen. Er is ook geen bestemming die hen hierheen trekt’, zegt de kantoorhuurder.

Het Brainpark werd omstreeks 1990 aangelegd om start-ups dicht bij de universiteit te kunnen huisvesten. Inspiratiebron waren vergelijkbare parken bij Amerikaanse universiteiten zoals het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge. Maar deze spin-outs van de universiteit kwamen er nooit. De Erasmus Universiteit en de panden op het park liggen ook met de rugzijde naar elkaar toe. ‘Een aantrekkelijke fysieke verbinding van de twee gebieden ligt voor de hand’, meent één van de mannen.

Short stay

En functiemenging zou het Brainpark kunnen verlevendigen. Nu is het nog een monofunctioneel kantorengebied. De enige gebouwen met een andere functie zijn het hotel en een tijdelijke vestiging van de Hogeschool Rotterdam. Het toevoegen van bijvoorbeeld horeca en short stay-voorzieningen gericht op studenten zou meer leven brengen, zeker als loopstromen tussen universiteit en metrostation worden verlegd. ‘Transformatie naar woningen is hier lastig door geluids- en fijnstofnormen’, zegt een vertegenwoordiger van de gemeente.

In cijfers

Voorraad: 153.000 m2
Aanbod: 51.000 m2
Gemiddelde opname per jaar: 3.000 m2
Economisch profiel: afnemende werkgelegenheid, groei in medische en maritieme sector.

Transformatieplein 2017

Het Vastgoedmarkt Transformatieplein 2017 tijdens de Provada (30 mei – 1 juni, RAi Amsterdam) staat in het teken van gebieds-transformatie. Transformatie van het bestaande is noodzakelijk en moet snel en slim. De aantrekkelijkheid van de ingreep bepaalt voor een groot deel de duurzaamheid. En willen we de objecten die in deze gebieden staan na 2023 nog volop kunnen inzetten, dan is een grondige renovatie zeker nodig.

Gebieden worden door gemeenten voorgedragen. In de aanloop naar PROVADA vinden gebiedsbezoeken plaats en gaan redacteuren van Vastgoedmarkt, De Architect en Cobouw de verschillende problematieken onderzoeken. Verslag daarvan vindt u via de verschillende titels en op deze site.
Tijdens PROVADA zullen architecten hun ideeën en referenties tonen aan een collectief van stakeholders van de verschillende gebieden.  Ook deelnemen aan dit inhoudelijke netwerkevent? Aanmelden kan nog steeds.

Meer informatie

 

 

 

Reageer op dit artikel