nieuws

Tien finalisten Post-Fossil City Contest bekend

Architectuur

In januari deed directeur van de Urban Futures Studio Maarten Hajer in NRC Handelsblad een oproep aan ontwerpers, kunstenaars, architecten en andere creatieven voor innovatieve ideeën voor het leven in een stad zonder fossiele brandstoffen. Uit 250 inzendingen uit binnen- en buitenland koos de jury tien finalisten. De geselecteerde voorstellen variëren van een koe als lopende melkautomaat tot een gitzwart toekomstscenario van Utrecht waarin de straten blank staan.

Tien finalisten Post-Fossil City Contest bekend
Uit de inzending: People of Petrotopia. In deze post-fossiele stad zijn wel zonnepanelen en windmolens, maar het kwaad is al geschied: de straten van Utrecht staan blank.

Finalisten

Cow on Tour
Anastasia Eggers en Ottonie von Roeder bedachten een concept waarbij particulieren met een app een koe in de buurt kunnen lokaliseren en zelf melk
aftappen.
Sensorial Time Travel
Benzine. Hoe rook dat ook alweer? Kunstenares Jamillah Sungkar maakt voorstelbaar hoe het is om in een stad te leven zonder ‘fossiele’ geuren.
• City of Sounds and Silence
Theatercollectief Sun City maakte een hoorspel van de groene stad. Maakt elektrisch vervoer de stad weer stil, zodat vogelgezang domineert?
Symbolic City
Hoe maak je een vieze stad schoon? Door je het stedelijk gebied voor te stellen als overzichtelijke puzzelstukjes, vinden Walter Breukers en Jaap Godrie.
People of Petrotopia
Een ware dystopie. In deze post-fossiele stad zijn wel zonnepanelen en windmolens, maar het kwaad is al geschied: de straten van Utrecht staan blank.
90 Letters from 2050
Onur Can Tepe en Esther Estevez bouwen een interactieve wand die persoonlijke brieven uit 2050 uitspuugt. Wie ze leest durft groot te denken over de toekomst.
Post-Fossil African City
De Zuid-Afrikaanse stedenbouwkundige Blake Robinson richt zich op de duurzame kansen in Afrikaanse steden. Samen met grafisch ontwerper Karl Schulschenk brengt hij zijn ideeën over de Afrikaanse toekomst tot leven.

Tien finalisten Post-Fossil City Contest bekend

Solar Energy in Public Space
Volgens Tom van Heeswijk van Wageningen University en ontwerper Sabrina Lindemann wordt zonne-energie in de stad van 2050 op alle publieke plekken
geproduceerd.
Platform Cities & City Platforms
Taxi’s bestellen met Uber, of een kamer huren met Airbnb: in 2050 lacht men erom. Steden zitten dan bomvol slimme diensten, denkt filmmaker Michiel Erler.
Het Devies 2039
Deze inzending brengt een schoon Amsterdam tot leven met een toekomstkrant getiteld Het Devies 2039, gemaakt door een team van architecten, ontwerpers en stedenbouwkundigen.

De tien projecten doorlopen de komende maanden een curatieproces onder leiding van Michiel van Iersel, René Boer, Peter Pelzer en Wytske Versteeg. De finalisten ontvangen ieder €1.000 om hun idee uit te werken tot een object voor de Post-Fossil City-tentoonstelling, die in juni in het Stadskantoor van Utrecht te zien is. Dan wordt ook de winnaar bekendgemaakt, die €10.000 ontvangt.

Lees ook:

Re-Imagining Urban Futures

Reageer op dit artikel