nieuws

Stadspark op het Grotekerkplein Rotterdam geopend

Architectuur

De Rotterdamse Binnenstad heeft er een nieuw stadspark bij. In het hart van de stad tussen de drukte van de Meent en de Hoogstraat kunnen bewoners en bezoekers tot rust komen in een groene oase. Het ontwerp van het stadspark berust bij landschapsarchitecten Annemieke Fontein en Joke Klumper.

Stadspark op het Grotekerkplein Rotterdam geopend

Wethouder Eerdmans die het stadspark officieel opende: ‘Dit stadspark hebben we al aangekondigd in ons coalitieakkoord ‘Op volle kracht vooruit’. Een echte Ken Doe stap om Rotterdam verder te vergroenen. Vlakbij toeristische trekpleisters als de Markthal kunnen bewoners en bezoekers de rust op zoeken, genieten van culturele activiteiten op het Stadspodium. Rotterdam is groener dan je denkt.’ Rotterdam heeft in vergelijking met andere steden veel groen, maar de binnenstad wordt toch als weinig groen ervaren. Voor een deel is dit te verklaren door de spreiding. Aan de westkant ligt een lint van forse parken (wijkpark Oude Westen, Museumpark, Het Park aan de Maas) terwijl aan de oostkant weinig groen op wandelafstand ligt. Het stadspark Grotekerkplein voegt een forse vergroening aan dit deel van de binnenstad toe. Naast de bomen die het plein al had zijn er extra bomen met flinke stam toegevoegd, heeft het park vakken met beplanting en is er veel gras om te picknicken of te spelen.

Klimaatbestendig
Het stadspark biedt ook ruimte aan regenwater. Zware buien komen steeds vaker voor, waardoor er de kans op wateroverlast toeneemt. Bij het stadspark Grotekerkplein heeft de gemeente Rotterdam samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard maatregelen uitgevoerd voor een waterbestendig plein. Het stadspark houdt tijdens hevige regenbuien regenwater vast. Onder het gras ligt namelijk een zogenoemde lavakoffer. Dit is een laag lavagesteente in de ondergrond. Het lavagesteente geeft het regenwater vertraagd af aan de grond eromheen. Dit ontziet de riolering en gaat wateroverlast tegen. Daarnaast zorgt het groen tijdens hete perioden voor verkoeling. ‘Ook maken we een verbinding met de Rotte. Het stadspark krijgt een mooie oever, waardoor we de rivier nog meer verbinden met de stad,’ vervolgt Eerdmans.

Het stadspark is mede tot stand gekomen dankzij de betrokken partners: De Laurenskerk, Gebouw De Heuvel, Het Stadspodium, Kids Marina en gebiedscommissie Centrum.

Reageer op dit artikel