nieuws

Soestdijk, Buitenplaats van Nederland

Architectuur

Voor de herbestemming van Paleis Soestdijk zijn drie partijen naar de slotfase waarin de bieding op het Paleis zal plaatsvinden. Deze week was de presentatie van de Buitenplaats van Nederland. Een idee van het Consortium Nationaal Ensemble Soestdijk, een krachtenbundeling van bouwconcern VolkerWessels, Van Hoogevest Architecten, H+N+S Landschapsarchitecten, Cultureel Organisatiebureau Artifex, DGO Concept en Staatsbosbeheer.

Soestdijk, Buitenplaats van Nederland
Impressie nieuw paviljoen

De Buitenplaats van Nederland wordt een openbare recreatieplek met een eigentijdse, 21e-eeuwse invulling voor een brede doelgroep. De visie wordt gedragen door drie pijlers: paleis, park en paviljoen.

Paleis

Het historische paleis is een iconisch gebouw, dat verankerd ligt in ons collectieve geheugen met name door Koningin Juliana en Prins Bernhard die hier samen met hun kinderen lange tijd hebben gewoond. Maar de geschiedenis ligt veel verder terug. De Amsterdamse burgemeestersfamilie de Graeff waren in de 17de eeuw de eerste eigenaren en daarna volgden vele andere adellijke bewoners, die hun stempel hebben gedrukt op Paleis Soestdijk. Deze gelaagdheid willen wij weer zichtbaar maken door herstel van stijlkamers en het publiekstoegankelijk maken van voorheen besloten delen van het Paleis. Onder leiding van Van Hoogevest Architecten zal het gebouw duurzaam worden gerestaureerd. Een deel zal worden verhuurd als kantoor- en vergaderruimte. In en om het paleis gaan officiële ontvangsten, kleinschalige bijeenkomsten, concerten, diners en andere evenementen plaatsvinden.

Impressie Doorsnede Buitenplaats Soestdijk - Van Hoogevest

Park

Het negentiende-eeuwse paleispark is ontworpen door de beroemde tuinarchitect Johan David Zocher sr. en blijft behouden voor de toekomst. Het wordt in ere  hersteld en in zijn geheel opengesteld voor het publiek. Naar ontwerp van H+N+S+ landschapsarchitecten worden bijzondere plekken, historische zichtlijnen, follies, fonteinen, waterpartijen en kunstwerken hersteld. Wandel-, fiets- en ruiterpaden worden ingepast met speel- en picknickplekken. Het sporteiland van de Koninklijke familie wordt gerestaureerd en geschikt gemaakt voor recreatief gebruik. Het plan voorziet in de aanleg van een nieuw Grand Canal die het nieuw te bouwen paviljoen en een nieuwe uitkijktoren met elkaar verbindt. Het negentiende-eeuwse park in combinatie met nieuwe elementen zal bijdragen aan de betekenis en aantrekkelijkheid van Soestdijk als 21st-eeuwse buitenplaats voor iedereen. Door het gebruik en de daaruit voortvloeiende inkomsten is het mogelijk om te voorzien in onderhoud van het park.

Soestdijk De Buitenplaats Van Hoogevest Architecten

Paviljoen

Een nieuw te bouwen modern paviljoen naar ontwerp van Ron Verduijn van Van Hoogevest Architecten, ingepast halverwege het parkbos, zal fungeren als extra publiekstrekker. Tegen betaling kan de overweldigende binnenruimte van zo’n 2000 m2 worden bezocht met jaarlijks wisselende, audiovisuele blockbustershows à la Cathédrale d’Images in Les Baux-de-Provence in Frankrijk. Dynamische projecties – van bijvoorbeeld bekende kunstenaars, indrukwekkende foto’s en films – tot wel 17 meter hoog, voorzien van speciale effecten en ruimte vullende muziek, imponeren en verwonderen de bezoekers. Het multifunctionele paviljoen is zeer geschikt voor grote groepen. De binnenruimte is buiten bezoekuren te gebruiken voor congressen, bedrijfspresentaties en denktankforums met een spectaculair karakter. Het paviljoen heeft ook een restaurant. Boven op het dak bevindt zich een openluchttheater met een uitkijkpunt van waaruit men kan genieten van het weidse parklandschap.

Over de eerste vijftien jaar wordt 50 miljoen euro geïnvesteerd, waarin moet worden voorzien door investeerders, banken en de verkoop van een aantal huizen die op het voormalige marechausseeterrein worden opgetrokken.

Lees ook:

Wordt Paleis Soestdijk Eden Soestdijk?

Vier plannen voor herbestemming paleis Soestdijk

Blog: Bal op Soestdijk

Reageer op dit artikel