nieuws

Ondergrondse parkeergarage Lammermarkt geopend

Architectuur

De ondergrondse Lammermarkt parkeergarage in de Leidse binnenstad is klaar voor gebruik. De nieuwe cilindrische garage, een ontwerp van JHK Architecten, biedt plaats aan 525 auto’s en is gebouwd door de Combinatie Parkeergarages Leiden Dura Vermeer –Besix. Alle vloeren zijn ruimtelijk met elkaar verbonden. Het omlaag en omhoog cirkelen rondom de centrale vide is door de zeer ruime bochten comfortabel en vanzelf al een bijzondere beleving. Een doorlopende tijdslijn van de Leidse geschiedenis maakt elke verdieping herkenbaar.

Ondergrondse parkeergarage  Lammermarkt geopend
Impressies JHK Architecten

Wethouder Paul Laudy: “Deze ondergrondse parkeergarage is een technisch hoogstandje en uniek in zijn soort. Niet alleen door de diepte van 22 meter maar ook door de ruime parkeerplekken en hoogwaardige afwerking. De kunstwerken op de wanden die de bezoeker meenemen in de Leidse geschiedenis zijn niet alleen mooi; ze helpen ook bij de oriëntatie in de parkeergarage. Ik nodig iedereen uit om een kijkje te komen nemen tijdens de Open Dag aanstaande zondag 23 april.”

Lammermarkt parkeergarage door JHK Architecten

Parkeren onder de Lammermarkt

Vanaf donderdag 27 april – Koningsdag – kan er geparkeerd worden in de parkeergarage. De Lammermarkt parkeergarage opent die dag om 7.00 uur de deuren. Vanaf vrijdag 28 april 7.00 uur start het reguliere parkeren. De parkeergarage is 24 uur per dag open.

Lammermarkt parkeergarage door JHK Architecten

Garagefestival

Na de feestelijke opening start een reeks van activiteiten om bewoners, ondernemers en bezoekers alvast kennis te laten maken met de Lammermarkt parkeergarage. Zo is er op vrijdagavond 21 april op 22 meter onder de grond een discoparty in de garage. Zondag 23 april is er Open Dag en Garage Sale: iedereen kan binnen een kijkje nemen, en passant snuffelen op de kofferbaksale en een drankje en hapje nuttigen.

Facelift Lammermarkt

Na oplevering van Lammermarkt parkeergarage krijgt de Lammermarkt en omgeving een facelift zoals de Nieuwe Beestenmarkt dit voorjaar en de nieuwe Valkbrug tussen Schuttersveld en Molenwerf dit najaar. Na Koningsdag start de aanleg van een groen evenementenplein aan de voet van Molen de Valk, bovenop het dak van de parkeergarage.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Leiden
Opdrachtgever (D&B): Dura Vermeer Besix Combinatie Parkeergarages Leiden
Start opdracht: 2014
Aantal parkeerplaatsen: 525
Hoofdaannemer: Dura Vermeer Besix Combinatie Parkeergarages Leiden
Constructeur: Royal HaskoningDHV
Installaties: SPIE-Building Systems
Reageer op dit artikel