nieuws

Voormalige gevangenis Amsterdam wordt British School

Architectuur

Atelier PRO heeft samen met Van Hoogevest Architecten en Buro Sant en Co de opdracht voor de British School Amsterdam (BSA) gewonnen. De BSA is momenteel op drie verschillende plekken in Amsterdam gehuisvest. In de toekomst moet één gebouw de verschillende vier scholen (Early Years, Infant, Junior and Senior) huisvesten. Hiervoor is de voormalige strafgevangenis aan de Havenstraat 6 aangekocht.

Voormalige gevangenis Amsterdam wordt British School

De voormalige strafgevangenis is gebouwd in de periode tussen 1888 en 1891 en bestaat uit vier vleugels. Ontwerper was W.C. Metzelaar, rijksingenieur-architect voor gevangenisgebouwen. Het was aanvankelijk een strafgevangenis, in 1940 kreeg het de functie van een Huis van Bewaring. Na de opening van de Bijlmerbajes in 1978 verloor het Huis van Bewaring zijn functie. Door een cellentekort werd het gebouw in 1987 opnieuw in gebruik genomen. In oktober 2013 werd het complex definitief gesloten. Afgelopen jaar is het gebouw tijdelijk in gebruik genomen als vluchtelingenopvang.

foto: Nationaal Archief, Nijs, Jac. de / Anefo

De architecten zien het gebouw als een stadsblok door groen omgeven. De groene haag moet de herinnering aan de oude muur terugbrengen waarachter een ruimte ontstaat voor sport en spel passend bij elke leeftijd. Naast de verbouwing komt ook nieuwbouw. De bestaande structuur heeft vier vleugels die worden verbouwd en uitgebreid. Elke school krijgt zo de beschikking over een eigen vleugel aangevuld met nieuwbouw.  De ruimtes zijn zo gezoneerd dat er een natuurlijke overgang ontstaat tussen sociale en dynamische ruimtes en rustige onderwijsruimte vol concentratie en diepgang.

Reageer op dit artikel