nieuws

Kijktip: Gaten in de Muur

Architectuur

Aanstaande zaterdag, 4 maart, tijdens de Museumnacht van Rotterdam (20-01.00 uur), is de film ‘Gaten in de muur’ te zien in Verhalenhuis Belvédère. De film gaat over de bijzondere en vergeten samenwerking van kunstenaars en architecten tijdens en na de oorlog in Rotterdam. De film wordt vertoond als programma rond de tentoonstelling ‘Wederopbouwkinderen”. De film begint om 22.00uur en duurt ongeveer 100 minuten.

Kijktip: Gaten in de Muur

Direct na het bombardement op de stad in 1940 verschenen in Rotterdam noodwinkels, nooddorpen, noodcafé’s t/m een Noodschouwburg. De stad bouwde binnen no time tijdelijke voorzieningen, gewoonweg omdat mensen, ondernemers, organisaties grote behoefte hadden aan een zichtbare plek. Tegelijkertijd ontwikkelde men de nieuwe stad van de toekomst.

Meer informatie over ‘Gaten in de Muur’

Bijzonder was dat beeldende kunst en kunstenaars hierin een directe rol kregen. Denk aan wandschilderingen, mozaïeken, beeldhouwwerken en glas-in-betonramen die speciaal werden ontworpen voor, bij, op of in gebouwen en in de openbare ruimte. Architecten en kunstenaars werkten zij aan zij vol passie, geestdrift en energie aan de stad. Om enkele namen te noemen: Wally Elenbaas, Dolf Henkes, Louis van Roode, Henk de Vos, Ger van Iersel, Jan Jongert, Johan van Reede, Han Rehm met architecten als Van de Broek en Bakema, Maaskant en Kraaijvanger.

De Noodtentoonstelling ‘Wederopbouwkinderen’ bevat kunstwerken uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, waaronder van Dolf Henkes en Wally Elenbaas. Deze worden gecombineerd met privé collectie, foto’s, documenten en persoonlijke verhalen van wederopbouwkinderen uit Rotterdam: de families De Vos, Jongert, Bakema, Maaskant, Rehm, Van Iersel en Van Reede.

Bovendien wordt tegelijkertijd alvast Belvédères luistertheater in gebruik genomen en opengesteld, waar de 101 audioverhalen van Rotterdammers te horen zijn over de wederopbouw van Rotterdam.

Wederopbouwkinderen, de Noodtentoonstelling is nog te zien tot en met 15 april in Belvédère, Verhalenhuis Rotterdam
Gaten in de Muur, Museumnacht Rotterdam, 20-01.00 uur, Belvédère, Verhalenhuis Rotterdam

Reageer op dit artikel