nieuws

Hella Jongerius krijgt Sikkensprijs van 2017

Architectuur

Door Clairette Gitz – Ontwerper Hella Jongerius ontving afgelopen zondag de Sikkensprijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Doelen te Rotterdam. Deze prijs wordt sinds 1960 uitgereikt. Eerder werden onder meer Gerrit Rietveld, Le Corbusier, Donald Judd, Benno Premsela en David Chipperfield gelauwerd voor hun baanbrekende werk op het gebied van kleurtoepassingen.

Hella Jongerius krijgt Sikkensprijs van 2017

Een donkere zaal, gevuld met zachte muziek, dromerige kleurrijke beelden, de echo van een harp, een antwoordspel van klanken, en muziek geïnspireerd door en opgedragen aan Hella Jongerius, uitgevoerd door de Eef van Breengroep, vormde de opmaat voor de uitreiking van dit jaar.

In het woord van lof  aan Hella Jongerius dat Dingeman Kuilman, de voorzitter van de jury uitsprak, werd in vergelijking met een absoluut gehoor, haar absolute oog als het gaat om kleur geprezen, maar ook haar sociaal culturele rol .


foto: Iris Bergman

De Mondriaan-lezing “Collecting Color” werd gehouden door Narayan Khandekar (Straus Center for Conservation and Technical studies, Cambridge, US). In zijn lezing nam hij zijn gehoor mee naar de collectie van Forbes. Op initiatief van deze voormalige directeur van het Fogg Art museum worden sinds 1909 materialen en technieken bestudeerd, die kunstenaars in hun werk toepassen. Uit deze passie ontstond een enorme collectie kleurpigmenten. Deze worden geclassificeerd naar samenstelling en herkomst. Een voorbeeld is het loodwit, een Nederlands product uit 1908. Kleuren ontstaan uit mineralen (het ultramarijn uit lapis lazuli), maar worden ook gewonnen uit planten of insecten.


foto: Iris Bergman

Het dankwoord van Hella Jongerius laat zich lezen als een pamflet. Haar betrokkenheid bij het verfijnen van het industriële proces uit zich op het gebied van textiel, keramiek en meubels. Volgens Jongerius kunnen we de zegeningen van de industrie maar beter tellen. Industriële processen hebben een grotere impact dan de kleine oplagen van het exclusieve design. Tegelijkertijd wees ze erop dat het niet reëel is een ontwerpproces te beginnen vanuit een tabula rasa. Een product is immers cultureel en historisch verankerd. Geen nieuwheid vanwege de nieuwheid, riep ze. Onderzoek naar bestaande materialen en producten is van waarde en ontsluit nog aanwezige potentie in kleuren, materialen, vormen en functies.


foto: Iris Bergman

Kleur moet ademen, aldus Jongerius. Een documentaire toonde haar grote betrokkenheid bij alle werkzaamheden in haar Berlijnse atelier. De film maakt een rondgang langs het kleine weefgetouw dat hetzelfde vermag als veel industriële machines. Met behulp van samples kan ze de mogelijkheden van kleur uitproberen en aantonen. In een andere ruimte waren de muren bedekt met het onderzoek dat ze nu doet naar mengkleuren. Daarna pitchte zij humorvol haar zoektocht naar een zwart zonder zwartpigment voor de verfindustrie.


foto: Iris Bergman

Het toppunt van feestelijkheid en vrolijkheid was, toen zij haar gehele team en haar gezin loofde, bedankte en op het podium riep.

 

 

Reageer op dit artikel