nieuws

Een park en podium voor Haarlem

Architectuur

De Koepelgevangenis in Haarlem blijft de gemoederen bezig houden. Al tal van ideeën voor de transformatie passeerden de revue. Zo ook Annette Bos, zij maakte van de gevangenis haar afstudeerproject. Bos wil het gebouw en het terrein terug aan de stad geven, op een dusdanige wijze dat het een stadspark voor Haarlem vormt. Daarbij bedacht zij een muziekprogramma dat aansluit bij de ambities van Haarlem en haar identiteit als popstad versterkt.

Een park en podium voor Haarlem

Het afstudeerproject van Annette Bos zorgt ervoor dat het sinds 1901 langzaam dichtgeslibde en benauwde terrein weer ademruimte krijgt door de sloop van een aantal gebouwen. Het sloopmateriaal wordt hergebruikt om een glooiend park aan te leggen. Het park is met zijn intieme amfitheater bovendien zeer geschikt voor sfeervolle concerten. Smalle doorgangen in de oude muur om het terrein verbinden het park met de stad. Deze minimale ‘incisies’ in de muur benadrukken respectvol het oorspronkelijke karakter van het terrein. Binnen de muren verandert de voormalige strikte hiërarchie in ongedwongen dwalen en ontdekken.

Afstudeerproject Koepelgevangenis Haarlem door Annette Bos

Muziekprogramma

Het voormalige gevangenisterrein wordt getransformeerd tot dé ultieme plek voor musici, muziekliefhebbers en alle Haarlemmers. Er komt een uitgebreid programma met onder meer podia, oefenruimtes, opnamestudio’s, werkplaatsen voor instrumentenbouwers, muziek-startups, en een vinylwinkel. Ook is er ruimte voor horeca. Het plan verrijkt het sterke popklimaat van de Spaarnestad met een bijzondere muzikale vrijplaats voor musici. Er is ruimte voor ontdekking, ontwikkeling, uitwisseling en uitvoering. Collectiviteit en synergie staan centraal.

Afstudeerproject Annette Bos Koepelgevangenis Haarlem

Luchtobject

In de koepel komt een bijzonder luchtobject met een akoestische huid. Hierdoor ontstaan twee concertzalen met ieder een eigen atmosfeer. Het luchtobject is opblaasbaar. De enorme ruimte is op die manier flexibel in te delen voor veel soorten concerten, van intiem tot grootschalig. Dit maakt tijdelijk gebruik mogelijk zodat de ziel van de koepel behouden blijft.

Afstudeerproject Annette Bos Koepelgevangenis Haarlem

Afstudeerproject Annette Bos Koepelgevangenis Haarlem

Onderzoek
Volgens Annette Bos is het plan realiseerbaar door minimale ingrepen en een sluitende exploitatie. Het onderzoek naar het programma en de exploitatie is gebaseerd op gesprekken en informatie van Haarlemmers en diverse muziekinstellingen.

Lees ook:

Transformatie zaak voor nieuwe architect
Haarlemse Koepelgevangenis transformeert tot universiteit


Reageer op dit artikel