nieuws

Discussie rond brugwachtershuisje Hambrug Delft

Architectuur

Het brugwachtershuisje op de Hambrug in Delft vormt onderwerp voor discussie. Het gemeentebestuur wil het huisje slopen, de oppositie ziet het huisje liever verhuurd of een andere bestemming krijgen. Ook een groot deel van de bewoners zien het huisje liever bewaard. Een door Onafhankelijk Delft ingediende motie moest uitkomst brengen. Helaas verwees de coalitie de motie naar de prullenbak en dreigt de slopershamer voor het huisje.

Discussie rond brugwachtershuisje Hambrug Delft
Foto: Peter van der Kruk/WikiDelft

Volgens Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft hebben zich het afgelopen jaar belangstellenden bij de gemeente gemeld voor gebruik van het door automatisering in onbruik geraakte huisje, maar is de gemeente daar niet op ingegaan, zo schrijft het AD op hun site. “Sloop van het huisje kost 9.500 euro, terwijl beheer 2.000 euro per jaar kost. Die beheerskosten zouden makkelijk door een huurder kunnen worden opgebracht. Dat scheelt in ieder geval sloopkosten. We moeten op de kleintjes letten; Delft is één van de duurste gemeenten.”

De Wit vindt het zonder meer slopen van het huisje kapitaalvernietiging. “Het ligt aan een drukke route en zou bijvoorbeeld kunnen dienen als reclameobject of tentoonstellingsruimte. In andere steden worden er ook wel koffiehuisjes van gemaakt.”

Hij wijst ook op de cultuurhistorische waarde van het object. “De brugwachtershuisjes van de Oostpoortburg, de Koepoortbrug en de Reineveldbrug zijn allemaal door de provincie Zuid-Holland overgedragen aan de stichting Brugwachtershuisjes. Waarom de gemeente Delft kiest voor sloop snap ik niet.” (Bron: AD.nl)

De stichting Brugwachtershuisjes, die de huisjes probeert een nieuwe bestemming te geven, heeft al belangstelling getoond, aldus De Wit.

Reageer op dit artikel