nieuws

House of Delft – de reacties

Architectuur

Het ontwerp van Patrick Koschuch en voormalig rijksbouwmeester Frits van Dongen voor House of Delft beheerst al een tijdje de media. Voor- en tegenstanders hebben een mening over het project. Die variëren van mooi tot ontzettend lelijk. Ook de (niet)architecten mengen zich in de discussie. Zo verbaasd Harald Van der Sluys Veer op Facebook zich over de vooral kritische architecten. Hij vraagt zich af ‘Waar houdt kunst op en begint kitsch? Is het teveel van het goede of is het misschien juist genoeg? Ik denk dat het eindresultaat van dit project valt of staat bij een zorgvuldige uitvoering.’

House of Delft – de reacties

Ook zijn de (niet) architecten verbaasd over de kritische geluiden binnen de doelgroep ten opzichte van het ontwerp. Zo vraagt iemand zich op facebook zich af of het misschien wel ‘jalousie de metier’ is.  Op twitter zijn de meningen iets milder, daar zijn de geluiden meer positief, ook al zijn ze veelal van de inwoners van Delft.

Rumoer
Volgens het AD is er van rumoer rond het ontwerp niet veel te merken. Zowel omwonenden en ondernemers als vertegenwoordigers van de historische vereniging zijn laaiend enthousiast over het bijzondere gebouw. Ook de voorzitter Peter Jongquière, voorzitter van de doorgaans zeer kritische commissie Behoud Stadsschoon van vereniging Delfia Batavorum is lovend. Een toekomstige buurman is enthousiast. De man, actief in een buurtcomité hoopt op een snelle verwezenlijking. ‘Tegen deze nieuwbouw zeg ik geen Nimby maar Pimby, ‘Please in my backyard. ‘

House of Delft

Waar gaat het over
House of Delft door Frits van Dongen en Patrick Koschuch is een nieuwbouwproject dat verrijst aan de noordzijde van het nieuwe station in Delft. In het ontwerp worden de contouren van elf historische panden verwerkt. Die ruimtes zijn dertien meter hoog. In het ontwerp worden de pioniers van Delft geëerd (onder andere Johannes Vermeer, Hugo de Groot en Piet Hein). Onderdelen van de panden verwijzen naar Antoni van Leeuwenhoek en Reinier de Graaf.

Maar wat vindt de redactie van de Architect van het ontwerp? Ook hier zijn de meningen verdeeld. Van kitsch tot aan mooi. Marieke gaat zelfs verder. ‘Het gebouw toont op de renders spectaculair. Maar dat gold ook voor het station van Delft. Of het zo gerealiseerd kan worden is de vraag. Jammer vindt zij dat de horizontale verdeling niet is doorgetrokken maar wordt afgewisseld met een verticale indeling. Hierdoor wordt het gebouw een wirwar waardoor de helderheid verdwijnt. Maar, zo zegt zij, het is knap hoe Frits van Dongen zijn opdracht (ontwerp een KLM-huisje) heeft vertaald naar dit ontwerp.’

Een ding is zeker, de redactie noemt het project niet iconisch.

Lees hier het eerder door ons geplaatste bericht over House of Delft.

Reageer op dit artikel