nieuws

Agendatip – Tropic City Amsterdam

Architectuur

Hoe zou Amsterdam eruit zien als het er tropisch zou zijn? Dat vraagt Jólan van der Wiel zich af in de tentoonstelling ‘Tropic City Amsterdam’, te zien van 3 tot en met 5 maart op het Open Pleyn van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Voor deze expositie werkt Van der Wiel onder andere samen met Benthem Crouwel Architects. Ook onderzoekt hij met het architectenbureau in het ‘Forces for Architecture Lab’ de interactie tussen de kracht van de natuur en de architectuur.

Agendatip – Tropic City Amsterdam

Voor de tentoonstelling Tropic City liet Jólan zich inspireren door onder andere de verschillende begroeiingslagen van de jungle, de drukkende warmte en de manier waarop vruchten en insecten zichzelf beschermen door een stekelige huid, camouflage of juist felle, giftige kleuren. Deze eigenschappen vertaalt Van der Wiel naar diverse ontwerpen voor objecten en installaties. De schaal van de objecten is geïnspireerd op de opvallend grote afmetingen van bladeren, bloemen en bomen in het tropisch regenwoud.

Agendatip Tropic City Amsterdam

Getekende impressie van Tropic City Amsterdam door Joery Verweij voor JVDW

In de wereld van Van der Wiel vormen lianen geen belemmering voor het doordringen van licht, maar zijn zij juist zelf de bron van licht in de wandvullende installatie Lianas Network. Het thema licht werkt Van der Wiel ook uit in lampen in de vorm van een varenblad en een palm. De metershoge Water Tower Fountain vangt de stromende regen op en pompt die rond in een oneindige cyclus. Ook deed hij onderzoek naar de eigenschappen van tropische wouden in de collecties van de Hortus Botanicus en het Tropen Museum in Amsterdam. Denk bijvoorbeeld aan voortdurende vochtigheid of de hoeveelheid licht die door verschillende lagen tropische begroeiing schijnt; inspiratie voor meubels en andere objecten, verweven in de hele show.

Samen met Benthem Crouwel Architects maakte Van der Wiel voor deze show banken van glasplaten met daarin een patroon waardoor regenwater langzaam naar beneden sijpelt. Maar de samenwerking met het architectenbureau gaat verder dan alleen deze tentoonstelling in Amsterdam. Van der Wiel onderzoekt samen met Benthem Crouwel Architects  in ‘Forces for Architecture Lab’ de interactie tussen de kracht van de natuur en de architectuur.

Tropic City Amsterdam
De show van Jólan van der Wiel is te vinden op het Open Pleyn van Het Scheepvaartmuseum, de binnenplaats van het Zeemagazijn. De glazen dakconstructie met honderden led-lampjes, geïnspireerd op de kompaslijnen van een oude zeekaart, is door de suggestie van ‘buiten’-zijn de perfecte locatie om het gevoel van de tropen neer te zetten. Bezoekers betreden een wereld die doet denken aan onbekende verre bestemmingen. Net zoals de ontdekkingsreizigers van weleer. Het gebruik van moderne techniek en slimme innovaties laat echter zien dat het hier gaat om een nieuw vormgegeven wereld, die hopelijk net als de meegenomen objecten van weleer doet verbazen en inspireert.

Tropic City vormt het eerste deel van Odd Environments, een reeks waarbinnen Jólan van der Wiel zich elk jaar een nieuwe, bijzondere omgeving eigen maakt en er speciale materialen en vormen voor ontwikkelt.

Meer informatie
Tropic City Amsterdam te zien in het
Het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam.
Vrijdag 3 t/m zondag 5 maart. Openingstijden: 09.00 tot 17.00 uur.
Entree van de show is vrij toegankelijk.
Meer informatie:

 

Reageer op dit artikel