nieuws

Verslag: Feestelijke uitreiking ARC17 Awards in Kauwgomballenfabriek

Architectuur

Op donderdag 30 november vond in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam de feestelijke uitreiking plaats van de ARC17 Awards. De prijzen bekronen de beste projecten in verschillende categorieën die gaan ‘van stoel tot stad’.

Hoofdredacteur Harm Tilman (de Architect) opent de avond door alle aanwezigen te verwelkomen. Daarbij zijn en complimenten voor alle genomineerden in de zaal, die met bijzondere projecten een bijdrage leveren aan het vak. Het niveau van alle inzendingen was dit jaar vrij hoog en toont aan dat de architectuur weer in de lift zit.

Van Oeuvre tot Jong Talent

Als eerste neemt Kees Christiaanse (KCAP) de ARC17 Oeuvre Award in ontvangst van juryvoorzitter Patrick van der Klooster (AIR). In zijn dankwoord vergelijkt Christiaanse zichzelf met de burgemeester van een stad waar de wethouders aan het roer staan. De burgemeester stelt de zaak boven zichzelf en oefent een coachende invloed uit naast zijn eigen projecten.

Christiaanse beschouwt de Oeuvre Award dan ook als een prijs aan deze complete groep mensen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een stroom aan activiteiten. Niet alleen binnen de stedebouw en architectuur, maar ook binnen het onderwijs en debat.

Kees Christiaanse, winnaar van de ARC17 Oeuvre Award met familie. Foto: Elvins Fotografie

Kees Christiaanse, winnaar van de ARC17 Oeuvre Award, met familie. Foto: Elvins Fotografie

Van de Oeuvre Award gaat de avond verder naar de ARC17 Jong Talent Award. Juryvoorzitter Reimar von Meding (KAW) vertelt dat hij diepe bewondering had voor alle vijf genomineerden die naar nieuwe samenwerkingsverbanden zoeken om projecten te realiseren. Uiteindelijk heeft de jury Gert Kwekkeboom (Civic) aangewezen als winnaar voor de Jong Talent Award voor de manier waarop hij projecten integraal aanpakt.

Kwekkeboom benadrukt in zijn verhaal het belang van de samenwerking. De crisis heeft de beroepsgroep opgesplitst, maar Civic gelooft in een architectuur die mensen weer bij elkaar brengt. Dat begint bij de eigen samenwerking binnen het bureau, waarbij alle vier de partners samen bijdragen aan alle projecten.

Gert Kwekkeboom wint de ARC17 Jong Talent Award

Gert Kwekkeboom wint de ARC17 Jong Talent Award. Foto Elvins Fotografie

Inspiratie in de werkomgeving

Na het voorgerecht komt juryvoorzitter Michiel Hofman (HofmanDujardin) naar voren voor de uitreiking van de ARC17 Interieur Award. Hij reikt de prijs uit aan Space Encounters voor het kantoor van Sony Music Entertainment in de A’DAM Toren. De jury heeft zich tijdens het bezoek laten verrassen door de menselijke maat en inspirerende omgeving van het interieur.

Gijs Baks, Stijn de Weerd, Joost Baks en Remi Versteeg (Space Encounters) zijn blij met de prijs. In het ontwerp zocht het bureau telkens naar een extremere versie die “beyond tomorrow” gaat. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd tot een bijzondere werkplek met een maximale beleving van de omgeving.

Space Entounters winnen de ARC17 Interieur Award. Foto Elvins Fotografie

Space Entounters winnen de ARC17 Interieur Award. Foto Elvins Fotografie

Vervolgens is het aan Diederik Fokkema (Fokkema & Partners Architecten) om de ARC17 Meubel Award uit te reiken. De jury heeft gezocht naar een meubel om andere vormen van werken te faciliteren. Uiteindelijk heeft zij de HUBB van Mecanoo en Gispen uitgeroepen als winnaar van de prijs.

Arne Lijbers (Mecanoo) neemt de Meubel Award in ontvangst. Dit project is voor het bureau de eerste productontwikkeling om binnen de architectuur verder door te ontwerpen. Op deze manier hoopt Mecanoo een prettige werkomgeving te creëren en de onderwijswereld verder te helpen.

Links Diederik Fokkema (juryvoorzitter ARC17 Meubel Award), rechts Arne Lijbers van Mecanoo krijgt de prijs voor de HUBB. Foto: Elvins Fotografie

Links Diederik Fokkema (juryvoorzitter ARC17 Meubel Award), rechts Arne Lijbers van Mecanoo krijgt de prijs voor de HUBB. Foto: Elvins Fotografie

Vernieuwende details en transformaties

Na het hoofdgerecht is het tijd voor de uitreiking van de ARC17 Detail Award door Mijke Rood (ZZDP Architecten). Ze prijst de kwaliteit van de twee genomineerde projecten, maar uiteindelijk heeft de jury een keuze moeten maken. De Detail Award gaat naar het Bezoekerspaviljoen Vijversburg door STUDIO MAKS en JUNYA.ISHIGAMI+ASSOCIATES.

Marieke Kums (STUDIO MAKS) neemt de prijs in ontvangst. Ze is dankbaar voor de goede opdrachtgever en bouwer die het vertrouwen in dit jonge team hebben getoond. Dankzij dit vertrouwen en door te blijven dromen kon het team gedurende het proces steeds verder gaan en uiteindelijk een paviljoen zonder kolommen te maken.

Mijke Rood (links) overhandigt de ARC17 Detail Award aan Marieke Kums. Foto: Elvins Fotografie

Mijke Rood (links) overhandigt de ARC17 Detail Award aan Marieke Kums. Foto: Elvins Fotografie

Francesco Messori (D/DOCK) reikt vervolgens de ARC17 Innovatie Award uit aan Superuse Studios voor Blue City in Rotterdam. Deze transformatie van het voormalige zwembad Tropicana toont de kracht van de community. De jury waardeert de manier waarop het project vanuit een maatschappelijke insteek tot vernieuwing komt.

Jan Jongert (Superuse Studios) neemt de prijs in ontvangst. Hij is blij met de bijzondere samenwerkingen die door het project zijn ontstaan. Daardoor is een nieuwe esthetiek ontstaan die niet direct perfectie nastreeft, maar waar juist het proces en de transformatie meer aandacht krijgen.

Van links naar rechts Césare Peeren, Jan Jongert en Jos de Krieger. Superuse Studios is voor Blue City onderscheiden met de ARC17 Innovatie Award. Foto Elvins Fotografie

Van links naar rechts Césare Peeren, Jan Jongert en Jos de Krieger. Superuse Studios is voor Blue City onderscheiden met de ARC17 Innovatie Award. Foto Elvins Fotografie

Hergebruik van ‘modern monument’

Na het dessert komt juryvoorzitter Nanne de Ru (Powerhouse Company) het podium op voor de uitreiking van de ARC17 Architectuur Award. De jury heeft ontzettend veel mooie gebouwen voorbij zien komen en vier verschillende nominaties bezocht. Uiteindelijk roept zij OMA uit als winnaar van de Architectuur Award voor de transformatie van Rijnstraat 8 (voormalige Ministerie van VROM) in Den Haag.

Ellen van Loon (OMA) neemt samen met haar team de prijs in ontvangst. Ze vertelt dat ze blij is om voor dit project samen te werken met de oorspronkelijke architect van dit ‘moderne monument’. Samen zijn ze uiteindelijk tot een mooie oplossing voor hergebruik van het gebouw gekomen.

Ellen van Loon OMA ontvangt uit handen van Nanne de Ru (juryvoorzitter ARC17 Architectuur Award) de prijs voor Rijnstraat 8 in Den Haag. Foto Elvins Fotografie

Ellen van Loon OMA ontvangt uit handen van Nanne de Ru (juryvoorzitter ARC17 Architectuur Award) de prijs voor Rijnstraat 8 in Den Haag. Foto Elvins Fotografie

Harm Tilman sluit de uitreiking van de ARC17 Awards af. De prijzen hebben aangetoond met welke complexiteit architecten te maken krijgen. Het is een feest om te zien hoe dit leidt tot bijzondere projecten. Op naar een mooi vervolg met de ARC18 Awards.

Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect opent de feestavond. Foto: Elvins fotografie

Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect, sluit de feestavond af. Foto: Elvins fotografie

De ARC17 Awards zijn een initiatief van de Architect in samenwerking met DESSO, GIRA, KUBUS, Oniro, Rohde&Grahl en SV. 

Lees verder

Reageer op dit artikel