nieuws

Dutch Design Awards 2017 uitgereikt

Architectuur

Tijdens Dutch Design Week 2017 zijn de Dutch Design Awards uitgereikt. DeFlat Kleiburg van NL Architects en XVW architectuur werd beloond met de Future Award en is daarmee de grote winnaar van dit jaar. Zij zijn ook de winnaar in de categorie Habitat. De jury was eenduidig: ‘DeFlat Kleiburg geeft een positief en helder signaal af dat community building toekomst heeft. Deze aanpak biedt kansen voor de enorme hoeveelheid vergelijkbare opgaves in binnen- en buitenland.’

Dutch Design Awards 2017 uitgereikt
DeFlat Kleiburg door NL Architects en XVW architectuur

DeFlat Kleiburg adresseert een urgent onderwerp: over de gehele wereld verdient een grote voorraad gebouwen uit de jaren ‘60 en ‘70 een renovatie in plaats van een sloophamer. De jury prijst met name het feit dat een tastbare oplossing wordt geboden voor het reële, internationale probleem van schaalbare herbestemming. Na andere initiatieven in de Bijlmer is DeFlat Kleiburg een aantoonbaar succes, dat de kwaliteit van leven voor bewoners en omgeving daadwerkelijk verbetert. Een stimulerend voorbeeld.

DeFlat Kleiburg wint DDW Award 2017

DeFlat Kleiburg. Foto: Stijn Poelstra

DDA winnaars

De overige Dutch Design Awards gingen dit jaar naar: Vlisco Un à Un van Michiel Schuurman (Communication), ZandGlas van Atelier NL (Design Research), Bravado: a pretentious, swaggering display of courage (F/W 2017) van Das Leben am Haverkamp (Fashion), Quooker Flex van Quooker (Product), White Spots van Studio Richard Vijgen (Service & Systems), Frank Kolkman (Young Designer Award) en Royal FloraHolland (Best Client Award). Sheltersuit 4.0 ontworpen door Bas Timmer ontving online en in de tentoonstelling de meeste stemmen van het publiek en is daarmee de winnaar van de Public Award.

Ontwerpcollectief LUST kreeg tijdens de Awards Show van Dutch Design Awards de BNO Piet Zwart Award 2017 uitgereikt. LUST is door de jury uit dertig voordrachten verkozen als winnaar vanwege de voorlopersrol die de studio vervult voor een nieuwe generatie. De kern van LUST (een ontwerpstudio met bijbehorende onderzoekspoot) wordt gevormd door Jeroen Barendse, Thomas Castro en Dimitri Nieuwenhuizen.

Sheltersuit Bas Timmer

Sheltersuit van Bas Timmer ontving online en in de tentoonstelling de meeste stemmen van het publiek en is daarmee de winnaar van de Public Award. Foto: Ebo Fraterman

De internationale jury, bestaande uit Bart Ahsmann (BEDA), Saskia van Stein (bureau Europa), Carolien Ligtenberg (Bureau Zwirt), Rosa Bertoli (Wallpaper), Deyan Sudjic (Design Museum London), Beatrice Leanza (Bejing Design Week), Joost Alferink (Product Designer, Design Consultancy), Roosje Klap (Graphic Designer) en Marco Coello (Design Week Mexico), selecteerden de winnaars van dit jaar.

Dutch Design Awards
Dutch Design Awards (DDA) beloont sinds 2003 Nederlandse ontwerpers voor hun meest indrukwekkende, vernieuwende en baanbrekende projecten. Naast de awards voor Product, Communication, Habitat, Fashion, Design Research, Service & Systems en Young Designer, reikt DDA een speciale prijs uit aan opdrachtgevers (Best Client Award) en wordt in samenwerking met de BNO dit jubileumjaar ook de tweejaarlijkse Piet Zwart Award weer uitgereikt. Het meest veelbelovende ontwerp voor de toekomst wordt bekroond met de Future Award.

Dit jubileumjaar viert DDA de toekomst met een nieuwe lichting ontwerpers, het publiek maken van de archieven en het vertellen van de verhalen achter 15 jaar het beste van Nederlands design in Dutch Design Gallery. Met de wedstrijd, de Awards Show, een (reizende) overzichtstentoonstelling en de uitgave van Dutch Design Today is Dutch Design Awards een uniek platform voor Nederlands design. Sinds 2008 houdt DDA kantoor in designhoofdstad Eindhoven. DDA vormt jaarlijks het hoogtepunt van Dutch Design Week. www.dutchdesignawards.nl

De Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven heeft dit jaar een recordaantal van 335.000 bezoekers getrokken. Dat heeft de organisatie zondag bekendgemaakt.

De zestiende DDW begon vorige week zaterdag. In de daaropvolgende dagen ontpopte de stad zich als middelpunt van de creatieve industrie. Op honderdtien plekken in de stad waren meer dan zeshonderd exposities, presentaties, lezingen en netwerkbijeenkomsten, waaraan in totaal circa 2600 ontwerpers deelnamen.

Resultaten voor ‘Kleiburg’

 

 

 

Reageer op dit artikel