nieuws

Acht exposities die je moet bezoeken in 2017

Architectuur

Van robots in Gent tot strandbeesten in Delft en van brutalisme tot De Stijl. Dit jaar trekken we niet massaal naar Venetië, maar moeten we in Den Haag, Zuid-Duitsland en Londen zijn voor de architectuurexposities. De Architect zet de meest veelbelovende tentoonstellingen op een rij.

Acht exposities die je moet bezoeken in 2017

1. De architectuur van het toe-eigenen
Dit voorjaar presenteert Het Nieuwe Instituut een veelbelovende tentoonstelling over het toe-eigenen van architectuur en informeel eigendom (lees: kraken), The Architecture of Appropriation. In deze expositie bekijk je de leegstand eens niet als vastgoedprobleem, maar als kans. De tentoonstelling in Rotterdam is te bezoeken van 27 januari t/m 25 juni 2017.

Schroderhuis

Model van het Schröderhuis, Utrecht

2 en 3. 100 jaar De Stijl
In 1917 verscheen de eerste editie van het tijdschrift De Stijl. Meerdere musea besteden dit jaar aandacht aan het honderdjarig bestaan van de inmiddels wereldberoemde kunststroom. Het Centraal Museum Utrecht zoomt in op het leven van Gerrit Rietveld tijdens zijn De Stijl-jaren en het Gemeentemuseum in Den Haag doet een ode aan Piet Mondriaan. Voor de totale beleving blijf je hangen in laatstgenoemde en bezoek je tentoonstelling De Architectuur en Interieurs van De Stijl, geopend van 10 juni t/m 18 september 2017.

Universum Theo Jansen

Universum Theo Jansen

4. Theo Jansen komt thuis
Strandbeesten zonder zand in je ogen. Tot en met 5 maart 2017 presenteert Theo Jansen zijn inmiddels wereldberoemde werk in Museum Prinsenhof Delft, in ‘de stad waar zijn fascinatie voor de pvc-buis ontstond.’ Kleine teaser: de samenvatting over de expositie Universum Theo Jansen – Of de wording van het strandbeest omvat woorden zoals ‘brainwash’, ‘genetische codes’ en ‘reanimatiekamer’.

Hello, Robot. Design between Human and Machine

Hello, Robot. Design between Human and Machine

5. Robots
In Hello, Robot. Design between Human and Machine wordt de plaats van robots in ons leven onder de loep genomen. De tentoonstelling bestaat uit sociale robots, artistieke installaties, videofragmenten, computergames en industriële robots en reist dit jaar van het Vitra Design Museum in Duitsland naar Wenen naar Gent. In het Design Museum van Gent is de tentoonstelling van 21 juni tot 1 oktober 2017 te bezoeken.

Brutalist Playground

Brutalist Playground

6 en 7. Speeltuin voor brutalisten
In Weil am Rein presenteert het collectief Assemble een speeltuin van brutalistische installaties en interactieve sculpturen. Hier kan de bezoeker (met of als kind) zich tot 16 april verliezen in The Brutalist Playground. Mocht je in de zomervakantie toevallig richting Zwitserland rijden, dan is het Vitra Design Museum ook een pauze waard. Van 3 juni t/m 10 september bekijk je hier Together! The New Architecture of the Collective. De tentoonstelling reist van de utopische gedachten over collectiviteit uit het begin van de twintigste eeuw naar de protestbewegingen in de jaren ’80.

Japanese House: Architecture and Life after 1945 (beeld: Iwan Baan)

Japanese House: Architecture and Life after 1945 (beeld: Iwan Baan)

8. Japanse woonhuizen in London
Weekendje Londen op de planning? Je hebt geluk, want je ticket naar Engeland brengt je tot aan Japan. The Barbican Centre presenteert dit voorjaar de expositie The Japanese House: Architecture and Life after 1945. Na de Tweede Wereldoorlog experimenteerden Japanse architecten met de kleine gezinswoning en de Japanse woontradities, wat leidde tot zeventig jaar aan innovatieve en invloedrijke ideeën over wonen. The Barbican (kunstcentrum in Londen) presenteert deze zeventig jaar samen met Atelier Bow-Wow in film, fotografie en kunst. Geopend van 23 maart tot en met 25 juni 2017.

Reageer op dit artikel