nieuws

Video: UNStudio creëert identiteit in Daegu, Zuid-Korea

Architectuur

In Zuid-Korea is wonen in een appartement het meest populair, vooral bij de bloeiende middenklasse. UNStudio is in 2012 gevraagd door de Hyundai Development Company, marktleider in de bouw van particuliere woningen, een ontwerp te maken voor twee woonblokken in Daegu Wolba. Het resulteerde in IPARK. Het bureau maakte een begeleidende film waarin duidelijk wordt hoe de woonblokken zich tot en met elkaar verhouden.

Video: UNStudio creëert identiteit in Daegu, Zuid-Korea

Het ontwerp van UNStudio moest vooral de heersende utilitaire benadering doorbreken en bewoners kans bieden om zich te onderscheiden, meer dan in de huidige woonblokken die gestapeld zijn gebouwd in identieke, dicht verpakte, utilitaire blokken.

Daegu is de vierde grootste stad in Zuid-Korea en wordt vaak aangeduid als ‘Textile City’, door zijn rijke geschiedenis van fabricage van textiel en kleding.

Zuid-Korea UN Studio-IPark

Detail Blok 1 Foto: ©Edmon Leong

In de torens van UNStudio: Blok 1 en Blok 2 wordt een kader van kleur in twee varianten gebruikt om de afzonderlijke torens met elkaar te verbinden als in een mega-blok.  Op stedelijke schaal versterkt kleurzonering niet alleen de identiteit, maar ook de gemeenschap, onthult het de belangrijkste details en zorgt voor de relatie tussen de binnen- en buitenkant van de twee blokken.

In blok 1 krijgt de gevelconstructie een kleurenmatrix die op elke opening en balkon anders reageren. Samen vormen zij een systeem van horizontale banden waardoor een diepte- en schaduweffect ontstaat. Elk appartement wordt hiermee uniek en versterkt een gevoel van identiteit en eigendom bij de bewoners.  In blok 2 wordt door toepassing van pixelbeelden dezelfde resultaten bereikt.

UNStudio_IPark_Zuid-Korea

Detail facade Blok 2 Foto: ©Rohspace

IPark

Voor de ontwikkeling van ‘IPARK’ zoals het gebied heet, heeft Hyundai Development Company, marktleider in de bouw van particuliere woningen, UNStudio gevraagd te helpen bij het creëren van appartementen met een ‘people first’ benadering: residenties die meer dan alleen een plek bieden om te leven, een plek voor een nieuwe en gezonde levensstijl.

De letter ‘I in IPARK staat voor innovatie en weerspiegelt de inzet van de opdrachtgever om naar de toekomst te kijken, verder dan het huidige concept van appartementen. ‘PARK’ staat symbool voor een ruimte die leuke en comfortabele culturele ervaringen creëert. Hiervoor zijn de bouwblokken georganiseerd rond grote gemeenschappelijke binnenplaatsen die zorgen voor een breed scala aan collectieve en solo-activiteiten. Een groen landschap van bomen en vegetatie moeten bijdragen aan de gezonde levensstijl. Een boszone zorgt voor een buffer en biedt privacy voor de appartementen op de lagere verdiepingen.

IPrk UNStudio Zuid Korea

Het landschapsontwerp van IPark is van Lodewijk Baljon

Lodewijk Baljon

Het landschapsontwerp van Lodewijk Baljon bestaat uit een flexibel web van gebieden die aansluiten op de gedeelde voorzieningen zoals de bibliotheek, het zwembad, de winkels, de gemeenschaps- en fitnesscentra of veilige gebieden om te spelen, te ontspannen of voor het bijwonen van bijeenkomsten. Uitgebreide beplanting wordt doorbroken met paden van verschillende snelheden: van een 400m loopbaan, naar een grind bospad met waterelementen.
Grote boulevards verbinden alle afzonderlijke gebieden met elkaar, terwijl kleinere paden  de ingangen van de gebouwen met elkaar verbinden. Bewoners die met de auto komen kunnen er voor kiezen om zich direct naar hun appartementen te begeven via een hun toegewezen lobby of via wandelen door de aangelegde gebieden waar zij andere bewoners kunnen ontmoeten. Zo ontstaat een sociale cohesie.

Foto's

Reageer op dit artikel