nieuws

Vernieuwing in de werkomgeving

Architectuur

Werkomgevingen zijn constant in beweging. In de Architect juni 2017 ligt de focus onder andere op twee moderne werkplekken. KAAN Architecten transformeerde een honderd jaar oud ministerie tot moderne werkomgeving voor vijf adviesorganen van de overheid. Cepezed en Fokkema & Partners Architecten werkten samen aan het nieuwe Biotechnology center voor DSM in Delft.

Vernieuwing in de werkomgeving
Foto Karin Borghouts

Om aan te sluiten op de huidige werkprocessen is B30 vormgegeven als een open kantoorlandschap dat aanzet tot communicatie en inspirerend is voor jongeren. De belangrijkste ontwerpdoelen zijn comfort en ontmoetingen mogelijk te maken. Juist omdat het gebouw lang mee moet gaan (gegeven het DBFMO-contract), zijn modieuze elementen vermeden en is teruggekeerd naar de essentie van het gebouw. “In de optiek van de architect is het oorspronkelijke gebouw niet een dood museumstuk, maar een vitaal en duurzaam onderdeel van het ontwerp”, zo schrijft Harm Tilman.

Laboratorium

In het nieuwe DSM Rosalind Franklin Biotechnology Center door Cepezed en Fokkema & Partners Architecten worden kantoren en moderne laboratoria gecombineerd. Het strakke gebouw is doelmatig en wordt gekenmerkt door een bijzonder licht interieur. De ruime flexwerkplekken zijn zorgvuldig ingedeeld, zodat binnen een open landschap rustige plekken ontstaan. Uit metingen blijkt bovendien dat de ontwerpers erin zijn geslaagd om de gewenste synergie en samenwerking ruimtelijk te faciliteren.

foto: Horizon Photoworks

Reageer op dit artikel