nieuws

OMA’s MPavilion 2017 Australië krijgt roterende tribune

Architectuur

De Naomi Milgrom Foundation heeft het ontwerp bekend gemaakt voor het MPavilion 2017. Het ontwerp van Rem Koolhaas & David Gianotten van OMA bestaat uit een tijdelijke structuur met ruimte voor het publieke debat. Daarnaast kunnen er workshops worden georganiseerd en muziek en kunstevenementen. ‘Is itself built to perform’, zoals de ontwerpers zeggen.

OMA’s MPavilion 2017 Australië krijgt roterende tribune
Renders: Copyright OMA

Het paviljoen is gebaseerd op de amfitheaters uit de oudheid, binnen en buiten vervagen waarmee automatisch de relatie tussen toeschouwers en artiesten vervagen in de manipulatie van het omliggende landschap van Queen Victoria Gardens in Melbourne. Het paviljoen van OMA zoekt niet alleen de kwaliteiten van de oude amfitheaters maar geven het nieuw leven door een flexibele ruimte dat fungeert als een podium, auditorium of een speeltuin.

MP Pavilion Australie door OMA

Lees ook: Koolhaas & Gianotten geselecteerd voor ontwerp MPavilion 2017

Het MPavilion bestaat uit een cirkelvormig amfitheater ingebed in een heuvel met inheemse beplanting en overdekt met een zwevende dakstructuur. Het wordt gevormd door twee tribunes: een vaste en een bewegende/draaiende. Deze laatste zorgt voor interactie vanuit alle hoeken en zorgt ervoor dat het paviljoen volledig kan openen naar de tuin en uitzicht biedt naar een breder stadsbeeld. Een doorschijnende luifel zorgt voor de verlichting en technologie voor de gratis toegankelijk evenementen.

OMA MPavilion Australie. Copyright OMA

Dankzij de vorm, de statische en dynamische elementen is het mogelijk meerdere configuraties uit te voeren waardoor een onverwachte programmering kan ontstaan. De bouw begint in augustus 2017.

 

Koolhaas en Gianotten over het ontwerp

Foto's

Reageer op dit artikel